Stor utbyggnad av skolor och förskolor i budgeten

I alliansens budgetförslag planeras det för investeringar fram till 2018 på cirka 1,4 miljarder kronor och nästan hälften av de pengarna ska användas till att bygga nya skolor och förskolor. Även i driftsbudgeten är det på skolans område som alliansen vill satsa mest.

ANNONS
|

På kommunfullmäktiges möte i november ska nästa års budget klubbas och det politikerna har att ta ställning till innebär magrare resultat än vad de är vana vid.

De tre senaste åren har kommunen i genomsnitt haft överskott på 119 miljoner kronor.

De goda resultaten beror bland annat på att kommunen fått betydligt mer i skatteintäkter än budgeterat. I år räknar kommunen med att ha 74 miljoner kronor kvar på kontot vid årsskiftet.

Nästa år väntas dock bli sämre och enligt budgetförslag blir det 32 miljoner kronor i överskott, vilket i princip är på nivån för fullmäktiges finansiella mål, som säger att resultat ska vara en procent av skatteintäkter och statliga utjämningsbidrag.

ANNONS

De kommande åren väntas resultatet visserligen bli något bättre igen, men inte på långa vägar nå upp till de nivåer som varit.

Bedömningen är att kommunen kan kosta på sig några år med lägre resultat efter några mycket goda år.

Varbergs kommun står inför stora investeringar och framför allt är det många nya skolor och förskolor som ska byggas. I princip går hälften av pengarna i investeringsbudgeten och kommande budgetplanen till att möta behovet inom barn- och utbildningsnämndens område.

Kultur- och fritidsnämnden har de senaste åren fått en del investeringar, som exempelvis Varbergs ishall på Håsten som invigdes i slutet av september. Trots att det pågår diskussioner om både friidrottshall och simhall är det inget som politikerna har tagit med i investeringsplanen som sträcker sig fram till 2018. Det som står näst på tur inom det området är en idrottshall i Trönninge som är planerad att byggas 2015.

I budgetförslaget har den borgerliga alliansen en del där man lyfter fram vilka prioriteringar som man gör till nästa år. För grundskolans del handlar det bland annat om tre miljoner som ska användas till att förbättra lärarnas förmåga att lära ut.

Tidigare beslut om att höja lärarnas löner utöver centralt förhandlade lönenivåer har man avsatt 5,5 miljoner kronor till. Tre miljoner kronor satsas på elever som är i behov och särskilt stöd och gymnasieskolan får 8,5 miljoner kronor extra.

ANNONS

Budgeten bygger på en oförändrad kommunalskatt på 20,33 procent, vilket tillsammans med Region Hallands skatt innebär att skatten blir 30,75 kronor. Med det ligger Varberg lägst i Halland.

3 miljoner kronor för att lärarna ska bli bättre på att undervisa.

3 miljoner till barn och elever med behov av särskilt stöd

1,4 miljoner på fortsatt matematiksatsning för eleverna i årskurs två och tre

8,5 miljoner för att förstärka gymnasieskolan varav 3,4 miljoner är öronmärkta för att värna kvaliteten på gymnasieskolans yrkesprogram

3,2 miljoner till att utveckla möjligheten till lärlingsutbildning i samarbete med näringslivet

5,5 miljoner för att höja lärarnas löner utöver centralt förhandlade nivåer

3 miljoner till att öka tryggheten i omsorgen

2 miljoner för att få fler unga i arbete

1,25 miljoner till bättre mat på skolor och boenden

ANNONS