Stort strömavbrott i Varberg

Stora delar av Varberg blev utan ström vid 20.15 på tisdagen.

ANNONS
|

Delar av centrum, Breared, Söderhöjd och Träslövsläge saknade under tisdagskvällen ström.

Vid 20.15 kom larm om en brand i ett ställverk på Vrångagatan vid Coop Forum på Breared, och det är denna brand som slagit ut strömmen i staden, enligt polisen.

Det är ännu oklart vad som orsakade branden, eller hur länge strömmen kan väntas vara borta. Vid 21-tiden hade räddningstjänsten lämnat ställverket.

– När vi kom fram slog det ut lågor från ställverket. För vår del handlade det mest om att bevaka läget, säger Niklas Rosenberg, inre befäl på räddningstjänsten.

Vid 21-tiden började strömmen komma tillbaka på olika håll i Varberg. Enligt Hans Ljungström, affärsområdeschef elnät på Varberg energi ska alla vid 21.20-tiden ha strömmen tillbaka.

ANNONS

– Vi hade ett strömavbrott på cirka 30 minuter, som drabbade ungefär en fjärdedel av stan, säger han.

Strömavbrottet uppstod sedan en mättransformator på mottagningsstationen i Breared – en av de platser där strömmen matas in till Varberg – exploderat.

– Det rörde sig nog aldrig om en brand, utan om en explosion och en ljusbåge, säger Hans Ljungström.

Efter ett tag kunde man koppla om strömförsörjningen till andra stationer i Varberg, och de drabbade hushållen började få ljuset tillbaka.

– Själva felet kan vi inte – och behöver vi inte – reparera i natt. Ställverket står inhägnat så det var ingen spridningsrisk. Däremot vet vi inte om delar av den exploderade strömtransformatorn flugit i väg, men ingen ska vara skadad i alla fall, säger Hans Ljungström.

Han kunde på tisdagskvällen inte säga exakt hur många hushåll eller vilka delar av stan som drabbades av strömavbrottet.

– Men cirka en fjärdedel av hushållen får ström via den här stationen, säger han.

Polisen meddelar att händelsen inte är något polisiärt ärende.

Nedan kan du se en läsarvideo från händelsen.

Är du drabbad? Vet du mer eller har bilder? Hör av dig till tipsahn@hn.se

ANNONS