För pressat. Tidspress och otillräckliga resurser är två av orsakerna till att arbetsplatsolyckor sker, enligt experten Carl Rollenhagen.
För pressat. Tidspress och otillräckliga resurser är två av orsakerna till att arbetsplatsolyckor sker, enligt experten Carl Rollenhagen.

Tidspress bakom många arbetsplatsolyckor

Tidspress, otillräckliga resurser och en ledning som ger beröm om arbetet sker snabbt snarare än säkert. Det är några orsaker till varför arbetsplatsolyckor sker, enligt experten Carl Rollenhagen.

ANNONS
|

Under våren och sommaren har det skett flera arbetsplatsolyckor på kort tid på Södra Cell, något som HN skrev om senast i torsdags. Carl Rollenhagen, som arbetar med kärnkraftssäkerhet på Vattenfall och är adjungerad professor i risk och säkerhet på Kungliga Tekniska Högskolan, känner inte till just de här fallen men uttalar sig generellt om arbetsplatsolyckor.

– När det har skett olyckor måste man lära sig av det. Man måste omfamna det som information och göra utredningar för att undvika att det händer igen, säger han.

Han har tidigare arbetat med personsäkerhet på Arbetsmiljöverket och har skrivit flera böcker och forskningsartiklar i ämnet.

ANNONS

Enligt honom är större företag ibland duktiga på att genomföra utredningar, men på mindre arbetsplatser är det inte lika vanligt att djupare analyser görs.

Carl Rollenhagen menar att en arbetsgivare måste ha en öppen inställning till vad det kan finnas för orsaker till en olycka. Det behöver finnas någon typ av riskbedömningsprocess och arbetsmiljöplan.

Att olyckor sker beror på flera olika saker, som till exempel tidspress, otillräckliga resurser, brister i ledningssystem, tekniska problem och brister i planering.

– Folk vill ofta göra sitt bästa för de vill att projektet ska gå bra och kan koppla av uppmärksamheten på risker. Det kan handla om tidspress och ofta kan det vara så att man byter ut folk under ett projekt.

Enligt Carl Rollenhagen är det ibland så att chefer berömmer anställda som arbetar snabbt snarare än säkert.

– Det måste finnas en kultur att det är okej att säga till utan att bli bestraffad. Men det här kan bli svårt i en osäker värld om folk från andra länder kommer in och är osäkra på vad de kan säga. Om man har en ledning som visar att det är okej att säga till sprider det sig ner i organisationen.

ANNONS

Just att det kommer in anställda från andra länder i projektarbeten kan ställa till problem om det saknas tydliga rutiner.

– Det där är ett jätteproblem. De kan ha svårt att förstå språket och regler. Det blir extra svårt att samordna alla i projektet. De anställda som är vana vid arbetsplatsens rutiner får plötsligt in en massa personal som inte alls är vana vid det.

Ofta är riskanalyser under ett projekt mer fokuserade på pengar och tid i stället för personrisker.

– Att stanna upp är viktigt för saker och ting förändras under ett projekt. Det kan till exempel tillkomma arbetsuppgifter och då kan det ske olyckor om man inte stannar upp och tänker efter.

Fakta: Experten om säkerhet på arbetsplatsen

Det är viktigt att tänka på vilka olyckor som har skett tidigare och vad man kan lära sig av det, tänka framåt och göra riskanalyser, samt vara uppmärksam på den situation som är just nu.

Tidigare har man skyllt på den enskilda arbetstagaren om en olycka sker, men i dag är det oftare systemets fel. Båda två faktorerna måste dock tas hänsyn till.

Områden där arbetsplatsolyckor ofta sker är bland annat inombygg-, skog- och sågverksamhet.

ANNONS