Tio år sedan kungen tårtades i Varberg

Den 5 september var det tio år sedan kungen fick en tårta kastad i ansiktet under ett besök i Varberg. Det uppmärksammades av tv-profilerna Filip och Fredrik i  programmet  "Breaking news" på måndagskvällen. Den nu 26-årige tårtmannen var på plats i tv-studion.

ANNONS
|

Kungaparet hade precis avslutat besöket på Getteröns Naturcentrum. Kungen befann sig bakom bilen, när 16-åringen från Varberg sprang fram med tårtan.

Arne Andersson från Varberg, som har till hobby att fotografera kändisar med sin digitalkamera, blev vittne till tårtattacken.

- Livvakterna var snabbt framme och brottade ned killen. Det var nog tur för honom. Folk blev rätt upprörda, sa Arne Andersson till Hallands Nyheter i samband med händelserna för tio år sedan.

Kungen tog tårtöverfallet med fattning. Han torkade själv av sig de kletiga resterna efter tårtan.

- Jag gick fram till kungen och bad om ursäkt å Varbergs vägnar. Han svarade lugnt: "Det är sånt som händer." Det verkade nästan som han var mer bekymrad för hur det gick med pojken. Killen låg på backen med en livvakt över sig, berättade Arne Andersson.

ANNONS

Den 16-årige Varbergsbon lyckades trots massiv polisbevakning ta sig fram till kungen.

- Kungaparet vill ha en öppenhet vid sådana här besök. Det finns en risk med detta, sa polisinspektör Björn Astell.

Enligt vad hovets informationssekreterare Caherine Broms uppgav till TT i samband med incidenten hade kungen aldrig tidigare utsatts för ett liknande tårtöverfall.

Brottet skulle normalt klassats som ett ofredande med ett maxstraff på sex månader. Om brottet riktas mot en medlem av kungahuset räknas det som högmålsbrott. För maxstraffet fyra års fängelse krävs dock vapen av kraftigare kaliber än en jordgubbstårta.

Polisen grep 16-åringen direkt. Han anhölls av åklagaren senare under kvällen den 5 september 2001.

Programmet på kanal 5 går i repris den 9/9.

ANNONS