Känd form. Klassisk rundad form bland många radiotillverkare, som här ASEA.
Känd form. Klassisk rundad form bland många radiotillverkare, som här ASEA.

Två äldre herrar och en massa radio

Två med charm grånande gentlemän och pensionärer har gjort sin hobby till arbete. - Nja, det är fortfarande en hobby och i vart fall håller vi inte på för pengarnas skull, säger de med ett skratt.

ANNONS
|

Gustav Köhler, 79 och Ehrling Magnusson, 74 har varit intresserade av gamla, antika, radioapparater och radiogrammofoner sedan urminnes tider. Gustavs pappa hade en gång radioaffär i Ullared och Ehrling arbetade många år hos brodern David Magnusson, grundaren till Davids Radio. Så det finns liksom lite rörapparater i generna hos de båda som dessutom är svågrar. Och nu har de startat Radio Antik i Tvååker tillsammans.

Gustav Köhler har dock gjort sig mest känd som företagaren bakom persienn- och markistillverkningen i Tvååker. De gamla lokalerna äger han fortfarande och i en mindre del av dessa ryms nu det nya företaget.

ANNONS

– Det här är jättekul och får vi bara till utläggen så är det bra, säger Gustav Köhler.

Det är lite känsla av museum så fort man klivit innanför dörrarna. En skinande blank radiogrammofon är det första man möts av. Den ser sprillans ny ut men har runt 60 år på nacken.

– Titta här, säger Gustav smått lyrisk och visar i en katalog från början av 1950-talet. Den kostade 1 000 kronor komplett med grammofon och det var inte en allemansmaskin, den var för dyr.

När den kom in till Radio Antik var den uselt skick. Men flinka fingrar har fått det yttre, vackra, skalet att blänka och både radio och grammofon går som en klocka. Det har Erling sett till som är den som mest håller på med inkråmet.

– Det här är spännande, riktig nostalgi, säger han.

Det är rörapparater det handlar om. På hyllan trängs AGA, Centrum, SABA, Blaupunkt och Phillips med mer udda märken. En del ser ut att ha gjort sitt för alltid men hur det nu går till lyckas Gustav och Ehrling för det mesta få ljud ur lådorna.

ANNONS

– Ofta finns det reservdelar men det gäller att ha bra kontakter, säger Gustav Köhler. Vi köper in gamla apparater och från en del av dessa tar vi också reservdelar.

Nu blir det inte en butik med öppettider hur som helst. Några timmar på eftermiddagen ett par dagar i veckan, kanske också ett par timmar på helgen. Det får räcka.

– Vi ska ju hinna reparera också, och som sagt vi är ju pensionärer, säger svågrarna Köhler och Magnusson och kan på nytt inte hålla inne med ett skratt.

De har bråda dagar. Det räknar med att kunna öppna sin lilla hobbyverksamhet före jul. Tills dess måste hyllorna fyllas på med färdigrenoverade objekt.

ANNONS