Ull i kubik arrangeras på Öströö fårfram - ska visa på ullens olika egenskaper

I helgen samlas ullentusiaster på Öströö fårfarm för att sprida kunskap om ullens egenskaper.
– Vi vill visa att det handlar om mer än ulltröjor och garn, säger Jeanette Carlsson på Öströö fårfarm.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Ull i Kubik är ett samarrangemang där bland annat Studiefrämjandet och Region Halland deltar. Det anordnas den 1 oktober. Öströö fårfarm står för värdskapet och i den stora butikslokalen i ladan kommer det att göras plats för utställare. Den gamla butiken ovanpå köttboden kommer också att användas och på utsidan kommer det sättas upp tält.

– Det är härligt att samla alla som har ull som specialitet. Arrangemanget är för alla, men det är också ett fantastiskt sätt för oss att träffas och nätverka, säger Jeanette Carlsson.

Runt tusen besökare brukar besöka arrangemanget. Förutom utställningen med hantverkare, konstnärer och företag som har ull i sina produkter kommer det hållas föreläsningar och workshops där besökarna får prova på nålfiltning och att göra egen ullfettssalva. Och det handlar inte bara om fårull utan även om ull från angorakaniner, alpackor och angoragetter.

ANNONS

Textilkonstnären Kerstin Paradis Gustafsson, som har mycket kunskap om ull och har skrivit flera böcker i ämnet, är en av föredragshållarna.

– Jag kommer att prata om allt som man kan ha ullen till och visa upp saker som man kan göra med den, säger hon.

Hon berättar att allt från vilken fårras ullen tas från till spinning, vävning och beredning kan påverka ulltygers egenskaper.

– Det finns hela skalan från tunna mjuka tyger till de allra grövsta. Från de finaste tygerna till arbetskläder som är slitstarka, säger Kerstin Paradis Gustafsson.

Temat för årets Ull i kubik är hem, hälsa och trädgård.

– Det går att göra så mycket med ullen. Det handlar om att använda rätt ull till rätt sak, säger Jeanette Carlsson.

Vad kan man använda ull till förutom tröjor och garn?

– I trädgårdsodling är fårull bästa sättet att skrämma bort rådjur, och det finns pellets av ull som ger gödning och behåller fukt i jorden. Vi hade tema friluftsliv ett tidigare år på Ull i kubik och då är sittunderlag i ull bra för att slippa bli kall.

Ullunderlägg för att motverka liggsår inom vården och lammskinn som håller bebisar varma på vintern och svala på sommaren, är några andra exempel.

ANNONS

– Ull är också bra i inredning för det brinner inte. Det blir ingen låga, säger Jeanette Carlsson.

LÄS MER:Kerstin Paradis Gustafsson hoppas på gehör för ullen

LÄS MER:Tiden har hunnit i kapp fårpionjärerna på Öströö

ANNONS