Varbergare bakom ny studie om högt blodtryck

Plinget i din mobiltelefon kan orsaka små blodtryckshöjningar. En ny studie visar att dessa kan kopplas till en medveten del av hjärnan – vilket innebär att högt blodtryck är något som skulle kunna tränas bort. En av forskarna bakom studien är en ung läkare från Varberg.

ANNONS
|

En grupp forskare på Göteborgs universitet har forskat på fenomenet mikrostress och hur det påverkar vårt blodtryck. Mikrostress kan till exempel vara en bil som tutar eller en mobiltelefon som plingar. Man har sedan tidigare känt till att sådan mikrostress påverkar vårt blodtryck och ger små blodtryckshöjningar, så kallade blodtryckstoppar. En teori är att blodtryckstoppar i längden kan orsaka högt blodtryck.

I den senaste studien gjorde forskarna en unik upptäckt. Man har nämligen sett ett ovanligt starkt samband mellan aktiviteten i blodkärlen och en medveten del i hjärnan. Det innebär att hur vi reagerar på kortvarig stress kan vara inlärt, och att blodtryckstoppar som reaktion på stress skulle kunna tränas bort.

ANNONS

En av forskarna är John Jonsson Eskelin från Varberg. Den senaste studien ingår i hans avhandling och är publicerad i den ansedda tidskriften Scientific Report.

– Vi blev väldigt överraskade av resultatet. Man tänker ju att blodtryck är något som sköts automatiskt, men vid just kortvarig stress verkar det alltså som att det finns ett samspel med medvetna delar av hjärnan, säger John Jonsson Eskelin.

I studien ingick tjugo män i åldersspannet 19-45 år. De fick en oväntad elektrisk stöt, tänkt att efterlikna den mikrostress vi utsätts för dagligen, samtidigt som aktiviteten i deras hjärnor och blodkärl studerades.

Miljön påverkar

Forskargruppen har tidigare gjort en studie på enäggstvillingar som visade att deras aktivitet i blodkärlen vid stress skilde sig åt. Huruvida man får blodtryckstoppar eller inte vid mikrostress verkar alltså bero på miljö snarare än genetik.

Ett annat överraskande fynd i studien var att hälften av deltagarna inte fick blodtryckstoppar. Deras blodkärl slappnade av i stället för att dra ihop sig när de utsattes för mikrostress. Det styrker också teorin om att beteendet kan vara inlärt.

Hur man reagerar på stress påverkar blodtrycket

En teori är att det är bra att reagera med ”fight or flight” vid stress. Fight or flight, eller fly eller fäkta som det kallas på svenska, innebär att vi får ett adrenalinpåslag vid akut fara eller stress som gör oss redo att just fly eller slåss. Vid en sådan reaktion vidgas blodkärlen och risken för en blodtryckstopp minskar.

ANNONS

– De som slappnade av i sina blodkärl verkade vara mer naturliga i sin reaktion på stress, mer i linje med att fly eller fäkta. Man kan spekulera i om de som fick blodtryckstoppar har tryckt undan den reaktionen eftersom den inte behövs i samma utsträckning idag, och att det är bra att ha kvar den, säger John Jonsson Eskelin.

Vad har ni fått för reaktioner på studien?

– De flesta blir väldigt entusiastiska och tycker att det korta perspektivet på stress är spännande. Det är det som är lite unikt med vår forskargrupp, säger han och fortsätter:

–Högt blodtryck är ju en av världens största faktorer när det kommer till sjukdom och död så det är viktigt att hitta förklaringar på varför folk drabbas.

Hur ska man då göra för att träna bort blodtryckstoppar?

– Det är en bra fråga, det är något vi vill titta närmare på. Jag tror att man kan tänka sig olika typer av mental träning. Det handlar nog om att förändra hur vi förhåller oss till vår omgivning.

Hoppas kunna förebygga högt blodtryck

Nästa steg i forskningen blir att inkludera fler kvinnor. Man kommer också ha ett brett samarbete med andra forskare. Bland annat kommer forskare från Chalmers att utveckla ny teknik för att lättare kunna undersöka hjärnan.

ANNONS

På sikt hoppas man kunna använda metoden för att upptäcka personer som löper risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar innan man blivit sjuk.

– Vi vill kunna fånga dem tidigt, säger John Jonsson Eskelin.

ANNONS