Debattörer. Debattörerna Lena Andersson (M), till vänster, och Ewa Klang (S), till höger, med moderatorn Ann-Sofi Nilonius i mitten.
Debattörer. Debattörerna Lena Andersson (M), till vänster, och Ewa Klang (S), till höger, med moderatorn Ann-Sofi Nilonius i mitten.

Varbergs arbetslöshet i fokus vid politisk debatt

Det var främst arbetslöshet som stod på dagordningen när Medborgarskolan arrangerade debatt mellan Moderaterna och Socialdemokraterna under fredagen.

ANNONS
|

Moderaterna representerades av Lena Andersson, som bland annat är ordförande i socialnämnden, och Ewa Klang, vars tyngsta politiska uppdrag är uppdraget som ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, var Socialdemokraternas representant.

Ann-Sofi Nilonius var moderator och ställde den första frågan till Lena Andersson. Hon ville ha svar på vad Moderaterna i egenskap av det ledande partiet i kommunen gjort för att minska arbetslösheten.

Efter att ha redogjort för arbetslöshetssiffror som visar att Varberg ligger ganska bra till i jämförelse med andra kommuner berättade Lena Andersson om flera projekt som kommunen driver, som "Steget mot arbete" för funktionshindrade och "Steget vidare" för ungdomar. Även om arbetslösheten är högre bland ungdomar är det inte lätt när man kommit upp i åren heller konstaterade hon.

ANNONS

- De som har svårast att komma in på arbetsmarknaden igen är de som är 50 år och äldre, sa hon.

Ewa Klang fick frågan hur situationen hade sett ut med Socialdemokraterna vid rodret.

- Det vi går fram med nu är att ungdomar ska in i utbildning eller arbete inom 90 dagar. Att satsa på utbildning är väldigt viktigt, sa hon.

De båda politikerna var överens om att Varbergs styrka är att det finns så många små företag inom olika branscher och kommunen är därmed inte beroende av att några få stora företag går bra.

Ewa Klang betonade vikten av bredbandsutbyggnad på landsbygden för att skapa bra förutsättningar för att starta och driva företag även utanför staden.

ANNONS