Student. Anton Hjort utbildar sig till förskollärare.
Student. Anton Hjort utbildar sig till förskollärare.

”Yrket ger mycket tillbaka”

Anton Hjort läser till förskollärare. Att som man arbeta i en kvinnodominerad bransch ser han inga problem med.

ANNONS
|

Både Anton Hjorts mamma och syster arbetar som förskollärare. Han har själv vikarierat i förskolan under två och ett halvt års tid.

– Jag har utbildat mig i cad-konstruktion och design men kommit tillbaka till förskoleverksamheten eftersom jag tycker att den ger mycket tillbaka, säger han.

Nu läser han den 3,5 år långa förskollärarutbildningen på Högskolan i Borås. En utbildning som lärosätet även har i Varberg. I Antons klass är 6 av 78 män. Från början var de åtta men två har hoppat av.

Läs också: Nätverk ska ge stöd åt män

Anton som bor i Skene gillar utbildningen skarpt och tycker att han får ut mycket av den.

ANNONS

– Det är mycket som man inte riktigt förstod när man jobbade som vikarie som vi nu har fått lära oss. Till exempel hur viktig anknytningen är för ett barn.

De har också fått lära sig hjärt- och lungräddning för yngre barn. Det var något Anton aldrig fick lära sig inför sina anställningar som vikarie.

Att branschen är kvinnodominerad är inget som avskräcker.

– Jag har vuxit upp med systrar och en majoritet av kvinnliga kusiner vilket gjort att jag har umgåtts mer med flickor än med pojkar under min uppväxt. I min gymnasieklass då jag läste estet/media var jag enda killen under en stor del av tiden. Jag trivs bra att röra mig i kretsar där majoriteten är kvinnor.

– När jag har varit ute i förskolor har jag blivit bra mottagen och sedd som vilken vikarie som helst. Om man utstrålar energi och visar att man är beredd att hugga i blir man bra bemött.

Anton håller på mycket med musik. En tillgång i förskolläraryrket där han ofta får tillfälle att spela gitarr och sjunga med barnen.

Något som då och då kommer upp är fall där manlig personal i förskolan har förgripit sig sexuellt på barn. Anton är medveten om att det är ett dilemma som kan avskräcka män från att söka sig till förskolläraryrket.

ANNONS

– Det är trist för att det finns så många duktiga män i förskolan. Men det är sällan som de duktiga lyfts fram.

Anton är med i nätverket för män i förskolan. Där diskuterar de alla möjliga frågor. Varje gång något fall av sexuellt ofredande i förskolan dyker upp i media är det viktigt med en öppen dialog med föräldrarna.

– Nätverket är bra för att ventilera de frågor man har och ett bra sätt att kunna prata ut.

Läs också: Få män jobbar i förskolan

Läs också:Johan är sällsynt och eftertraktad

ANNONS