Detta har hänt

ANNONS
|

Utvecklingen år för år:

2006

9 Oktober: Nordkorea rapporterar att de utfört sitt första lyckade kärnvapenprov.

15 Oktober: Ett splittrat FN:s säkerhetsråd röstar för att införa finansiella och militära sanktioner mot Nordkorea på grund av kärnvapentesterna. En FN-resolution kräver att Pyongyang förstör sina kärnvapen, massförstörelse vapen och ballistiska missiler.

2007

13 Februari: Pyongyang går med på att stänga ner sin kärnvapenreaktor och bjuder inom 60 dagar in internationella inspektörer i utbyte mot stort elförsörjningsstöd.

26 –30 juni: Inspektörer från Internationella atomenergiorganet(IAEA) anländer till Nordkorea för att diskutera en nedstängning av landets kärnvapenreaktor. Det är första gången sedan 2002 som IAEA tillåts inträde i landet.

ANNONS

2 September: Efter bilaterala samtal i Genève meddelar USA att Nordkorea har gått med på att deklarera och avveckla alla kärnvapenanläggningar före årets slut.

2008

27 juni: Nordkorea förstör kylanläggningen på en av landets kärnvapenreaktorer, en symbolisk handling som visar på seriositeten i löftet att avsluta landets kärnvapenprogram.

26 augusti: Två månader efter att ha deklarerat vilka kärnvapen landet besitter meddelar Pyongyang att de har upphört med avvecklingen i protest mot den försenade processen att avskriva landet från USA:s lista över länder som stödjer terrorism.

2009

25 maj: Nordkorea detonerar en underjordisk kärnvapenbomb. Det är Nordkoreas andra kärnvapentest och tros vara flera gånger starkare än första testet 2006.

2010

12 november:Seigfried Hecker, en amerikansk kärnvapenforskare, besöker Nordkorea och blir då visad en avancerad anläggning för förädling av uran.

2011

30 november: Nordkoreansk statsmedia rapporterar att landet har konstruerat en lättvattenreaktor. Det innebäratt reaktorerna kylsoch modererasmed vanligtvatten, och att produktionen av låganriktat uran går framåt.

2012

29 Februari: Nordkorea går med på att tillsvidare upphöra med förädlingen av uran, så äl som kärnvapen och långdistansrobotar.

2013

24 januari: Nordkoreas Nationella försvarskommission meddelar att de kommer fortsätta med "högt utvecklade kärnvapentester."

12 februari: Nordkorea avfyrar sitt tredje test efter att landets regering svurit att fortsätta att avlossa långdistansrobotar som en del av en "genomgripande plan av hög intensitet"

ANNONS

2016

6 januari: Nordkorea genomför ettfjärde kärnvapentest, internationella fördömanden till trots. För första gången hävdar diktaturen att det är envätebombdelyckats testa.

9 september: Femte kärnvapentestet genomförs under firandet av regimens 68:e årsdag. Sydkoreas försvarsdepartement säger att styrkan i testet ska ha varit den starkaste någonsin utförd av Pyongyang.

2017

10 – 12 augusti:President Donald Trump trappar upp ordkriget och varnar Nordkorea för att ens fundera på att angripa USA. Trump har tidigare lämnat besked om att ytterligare hot från diktaturen kommer att mötas med "eld och raseri". Något som Nordkoreas militär har avfärdat som "fullständig nonsens."

11 augusti: Japan aktiverar sitt robotförsvar.

29 augusti: Nordkorea avfyrar en missil som går i en bana över Japan. Missilen landar i Stilla havet.

3 september: Sydkoreas väderinstitut uppmäter ett jordskalv inifrån Nordkorea som uppmäter 6.3 på Richterskalan. Det bekräftas senare att det är resultatet av diktaturens sjätte provsprängning - den kraftigaste någonsin och den här gången med en vätebomb. Nordkoreans statsmedia rapporterar att landet nu har utvecklat vätebomber som är tillräckligt små för att få plats i en långdistansmissil.

Det finns två typer av kärnvapen: atombomber och vätebomer. Vätebomber, även kallade H-bomber eller termonukleära vapen, är kraftigare än atombomber.

Vätebomberfår sin kraft av fusion, att lätta väteatomer slås samman till helium. Atombomberfår sin kraft av tunga atomer som man får att dela sig. Denna delning kallas fission.

1952 testade USA den första vätebomben i Stilla havet.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS