Rök stiger efter israeliska attacker mot Nabatiye på måndagsmorgonen.
Rök stiger efter israeliska attacker mot Nabatiye på måndagsmorgonen. Bild: Hussein Malla/AP/TT

Israel: 300 attacker mot Libanon – kommer mer

Israel går till attack på bred front i Libanon. Under morgonen har runt 300 Hizbollahmål angripits, enligt Israels militär som lovar fortsatta anfall.
Civila libaneser varnas: Situationen är farlig – sök skydd omedelbart.

ANNONS

Telefonvarningar har nått runt 60 000 civila i Libanon, bland dem informationsminister Ziad Makary som kallar det "psykologisk krigföring". Civila rapporteras fly från gränsområden i söder och Beiruts södra förorter.

Under morgonen har Israel genomfört storskaliga flyganfall, med civila dödsfall och skador till följd. Enligt statliga libanesiska NNA riktade israeliska stridsflyg under loppet av en halvtimme på morgonen över 80 attacker mot samhällen i Nabatiye.

Angrepp rapporteras även från bland annat Tyre i sydväst och Bekaadalen i öst. Libanons hälsodepartement uppmanar sjukhus att pausa all icke-akut vård för att kunna hantera skadade.

Landets premiärminister Najib Mikati beskyller Israel för att sträva efter att "förstöra libanesiska byar och städer". Skolor har stängts i utsatta områden.

ANNONS

"Precisa anfall"

Israel motiverar anfallen med att islamiströrelsen Hizbollah ska ha planerat nya attacker mot Israel.

– Inom kort kommer IDF att inleda omfattande, precisa anfall mot terrormål som bäddats in på bred front i Libanon, sade Daniel Hagari, talesperson för Israels militär (IDF), på morgonen.

Iranstödda Hizbollah försätter civila libaneser i fara, hävdar Hagari. Enligt Israel har Hizbollah "militariserat" stora delar av södra Libanon och använder civila byggnader för att gömma avancerade vapen.

Israels försvarsminister Yoav Gallant uppmanar samtidigt israeler på hemmaplan att uppvisa "lugn och disciplin" när attackerna i Libanon intensifieras, rapporterar The Times of Israel.

– De här åtgärderna kommer att fortsätta tills vi når våra mål och invånare i norr kan vända hem i säkerhet, säger han med hänvisning till de tiotusentals invånare i norra Israel som tvingats evakuera under Gazakriget.

Kan nå hela Israel

På söndagen betonade även Hizbollahs biträdande ledare Naim Qassem att milisen gått in i en "ny fas" i striderna mot Israel, som han kallar för en "uppgörelse i det öppna".

Israel och Hizbollah har beskjutit varandra över gränsen i stort sett dagligen sedan Gazakriget bröt ut i oktober. Situationen har eskalerat kraftigt sedan förra veckans attacker mot personsökare och walkie-talkies tillhörande Hizbollahmedlemmar, anfall som dödade ett 40-tal och skadade tusentals när digitala apparater i Libanon och Syrien plötsligt exploderade.

ANNONS

Hizbollah brukar benämnas som en av de tyngst beväpnade icke-statliga rörelserna i världen. Milisens arsenal har kapacitet att nå mål upp till 50 mil bort – i praktiken hela Israel.

Rök över samhället Taybeh i södra Libanon.
Rök över samhället Taybeh i södra Libanon. Bild: Hussein Malla/AP/TT
Ett israeliskt stridsflygplan sett från Haifa i norra Israel på måndagsmorgonen.
Ett israeliskt stridsflygplan sett från Haifa i norra Israel på måndagsmorgonen. Bild: Baz Ratner/AP/TT

Fakta: Hizbollah

En islamistisk rörelse, skapad i början av 1980-talet som reaktion på ett konfliktläge som i mycket liknar dagens. Palestinska befrielseorganisationen (PLO) hade använt södra Libanon som bas för attacker mot norra Israel, vilket fick Israel att invadera 1982. Inspirerade av den islamistiska revolutionen i Iran några år tidigare bildade libanesiska islamister Hizbollah ("Guds parti"), ett namn som den iranske ledaren Khomeini valde.

Ett uttalat huvudmål har varit att kasta ut alla "kolonialister". I praktiken har det inneburit att mycket av den väpnade kampen riktats mot Israel – sett som västvärldens representant i Mellanöstern.

I Libanon fungerar Hizbollah som "en stat i staten", med en militär makt minst lika stor som landets armé och en stark roll inom politik och samhällsliv.

ANNONS