Roboten mot centrala Israel sköts enligt den israeliska militären ned innan den orsakade skada. Bilden togs vid en annan attack i måndags.
Roboten mot centrala Israel sköts enligt den israeliska militären ned innan den orsakade skada. Bilden togs vid en annan attack i måndags. Bild: Ariel Schalit/AP/TT

Israel kallar in reservister för uppdrag i norr

Israel kallar in två reservbrigader i vad som kan ses som ett tecken på ytterligare upptrappning i konflikten med Hizbollah i Libanon.
Under onsdagsmorgonen ljöd flyglarm i den israeliska storstaden Tel Aviv efter att Hizbollah för första gången avfyrat en robot mot centrala Israel.

ANNONS

Israel kallar in reservister "för operativa uppdrag" norrut, meddelar militären i sociala medier.

"Detta kommer att möjliggöra fortsatta strider mot terrororganisationen Hizbollah, försvaret av staten Israel och skapa förutsättningar för att invånarna i norra Israel kan återvända till sina hem", skriver militären.

Under natten skickade Hizbollah i Libanon tiotals raketer mot Israel, bland dem en projektil med längre räckvidd som föranledde flyglarm i Tel Aviv och centrala Israel, det längsta anfallet Hizbollah har lyckats med under det senaste årets konflikt.

Larm om splitter

Enligt den israeliska militären sköts roboten ned innan den orsakade någon skada, men det larmades likväl brett om att splitter från roboten eller luftvärnsprojektiler kunde komma att slå ned på marken.

ANNONS

Enligt Hizbollah riktades roboten mot en anläggning i Tel Avivs förorter där den israeliska underrättelsetjänsten Mossad håller till.

Tre personer uppges ha dödats och flera skadats i en israelisk attack nära Byblos norr om Beirut på onsdagen. Det var första gången bergsområdet cirka 25 kilometer norr om huvudstaden träffades under den senaste tidens upptrappade konflikt.

Sammanlagt har minst 23 personer dödats under onsdagen, enligt Libanon, bland annat i anfall i områden utanför Hizbollahs traditionella fästen.

"Alla är rädda"

22-åriga studenten Nour Hamad i staden Baalbek säger att hon har levt i skräck hela veckan.

– Vi har tillbringat fyra eller fem dagar utan sömn, då vi inte visste om vi skulle vakna på morgonen, säger hon.

– Ljudet av bombningarna är väldigt skrämmande, alla är rädda. Barnen är rädda och de vuxna är också rädda.

På tisdagen riktades ett anfall mot en förort i södra Beirut, där Hizbollah har ett starkt fäste. Tre våningar av ett sexvåningshus förstördes och totalt sex personer dödades. En av dem var en högt uppsatt befälhavare som har varit ansvarig för raketattacker mot Israel.

Fler än 560 människor har dödats i Israels anfall mot Libanon sedan landet dramatiskt trappade upp insatsen i måndags, enligt en sammanställning från den libanesiska vården.

ANNONS

Libanons hälsominister Firass Abiad har uppgett att "den stora majoriteten, om inte alla" dödade har varit obeväpnade civila som har blivit attackerade i sina hem.

ANNONS