Den före detta fotbollsstjärnan George Weah lovar förändring i Liberia efter att det står klart att han bli landets nya president.
Den före detta fotbollsstjärnan George Weah lovar förändring i Liberia efter att det står klart att han bli landets nya president.

Weah: Liberia är öppet för affärer

Den nye presidenten George Weah deklarerar att Liberia är redo för ruljans – och att korruptionen ska bekämpas.

ANNONS
|

Valkommissionen har bekräftat att Weah vunnit och fredags kväll fredagskvällen erkände sig hans motståndare, vicepresident Joseph Boakai, besegrad.

Den nye ledarens segertal har dröjt – folkmassan som väntade på det under valnatten var för stor – men på lördagen uttalar sig Weah för första gången som president.

"Ingen korruption här"

- De som försöker blåsa det liberiska folket genom korruption kommer inte att ha någon plats här, säger Weah inför ett samlat pressuppbåd i sitt partis högkvarter.

ANNONS

Den tillträdande presidenten syftar på ett antal korruptionsskandaler som avslöjades under hans föregångare Ellen Johnson Sirleafs 12 år vid makten.

Weah, som var internationell fotbollsstjärna och utsågs till världens bäste fotbollsspelare 1995, tog hem en storseger mot konkurrenten Joseph Boakai.

Unga liberianer har stora förhoppningar om att han ska komma till rätta med arbetslöshet och fattigdom, medan belackare anser att han saknar en konkret politisk plattform och erfarenhet.

Vill vända ekonomin

Liberias ekonomi har dalat parallellt med priserna på de huvudsakliga exportvarorna gummi och järnmalm.

George Weah uppmanar liberianer som lämnade landet under inbördeskriget mellan 1989 och 2003 att återvända.

Han säger också att politiska motståndare välkomnas med öppna armar för att bygga upp Liberia.

- För två dagar sedan såg världen mig gråta. Jag grät inte för att jag vann. Jag grät för att så många människor förlorade sina liv i kampen för förändring, säger George Weah.

Boakai gratulerar

Innan han talade inför pressen skrev Weah på Twitter att "förändring är på gång".

Weah, som svärs in den 22 januari, kommer att efterträda Ellen Johnson Sirleaf, som var Afrikas första kvinnliga statschef. Det blir första gången sedan 1944 som en folkvald president tar över efter en annan folkvald i Liberia.

ANNONS

Hans motståndare Joseph Boakai säger att han ringt Weah för att gratulera honom och vädja om enighet.

- Min kärlek till landet är långt mer djupgående än min önskan om att bli president, säger han.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Ett av världens fattigaste länder

Liberia är ett av världens fattigaste länder. Trots att freden har stärkts rapporteras fortfarande många brott mot mänskliga rättigheter, särskilt mot kvinnor och barn. Nästan hälften av landets befolkning är under 15 år.

Liberia skapades av frigivna slavar som repatrierades från USA till Afrika i början av 1800-talet. Det blev självständig republik 1847. De frigivna slavarna och deras ättlingar, americo-liberianerna, blev landets elit och styrde fram till 1980, då maktmonopolet bröts genom en militärkupp. Läget förvärrades ytterligare då krigsherren Charles Taylor, sedermera president, försökte återställa americo-liberianernas maktmonopol genom ett uppror och utlöste ett blodigt inbördeskrig.

Konflikten eskalerade under 90-talet. Minst 150000 människor dödades, fler än 600000 drevs på flykt och uppemot en miljon blev hemlösa. Massmord och våldtäkter var vanliga. Barn tvångsrekryterades till att bli soldater och tvingades begå grymma brott under drogpåverkan.

Flera fredsavtal slöts men först 2003 väcktes hoppet om en mer varaktig fred.

2005 fick landet sin första demokratiskt valda president, Ellen Johnson Sirleaf. Hon är också Afrikas första kvinnliga statsöverhuvud.

Källor: Sida, Nationalencyklopedin

Fakta: George Weah

51-årige George Weah, "Mister George", kom från slummen i Monrovia och blev en framgångsrik fotbollsspelare på 1990-talet. Han var i stor utsträckning frånvarande i Liberia under inbördeskrigstiden 1989-2003 då han spelade för en rad europeiska topplag, inklusive Paris Saint-Germain och AC Milan.

Weah är den ende afrikanske spelare som vunnit både internationella fotbollsförbundet Fifas utmärkelse Årets spelare och Guldbollen.

Han besegrades i presidentvalet 2005 av Ellen Johnson Sirleaf. Han valdes in i senaten i Liberia 2014.

ANNONS