Alla biljetter slutsålda till tennisen i Båstad

Rafael Nadal, 38, kommer till Båstad i juli. Nu är alla biljetter till ATP-turneringen sålda.
Turneringens vd Christer Hult berättar om relationen till den spanske superstjärnan och hur den lett fram till att han nu kommer till Skåne i uppladdning inför OS i Paris.
– Det var ett lyckokast, säger han om mötet med spanjoren för 21 år sedan.

ANNONS
|

Efter att italienske världsettan Jannik Sinner, ryske världssexan Andrey Rublev och norske världssjuan Casper Ruud redan presenterats till Nordea Open i Båstad i sommar presenterades i förra veckan ännu ett tungt namn: Rafael Nadal.

Turneringens vd Christer Hult kallar nyheten om Nadal det största som hänt i turneringens historia.

– Det man närmast kan jämföra med är när Serena Williams var här (2013) och när vi även drev Stockholm Open och hade Roger Federer i Stockholm (2010). Men det här blev större än något annat jag upplevt.

Hult beskriver dagarna sedan Nadal presenterades som ”ruskigt hektiska”.

– Massmedialt har jag aldrig varit med om något liknande, i Sverige och internationellt. Det är jättestort. Och det får självklart också konsekvenser när det gäller efterfrågan på de biljetter som var osålda.

ANNONS

Han berättar att biljettförsäljningen redan innan nyheten om Nadal slog ner gick bra och att den fick en skjuts när Jannik Sinner presenterades.

– Men det var fortfarande så att det måndag, tisdag och onsdag fanns mycket tillgängligt, säger han.

Nu är inga biljetter tillgängliga till herrturneringen.

– När vi gick ut med Nadal tror jag vi sålde 7 000 eller 8 000 biljetter på två timmar. I dagsläget finns det inte en enda biljett att köpa till någon av dagarna, säger Christer Hult.

Innan herrarnas ATP-turnering inleds 15 juli avgörs damernas WTA-turnering.

– Till damtävlingen bjuder vi alla intresserade att komma in på arenan utan entré och se på tjejtennis i absoluta världsklass. I vanliga fall blir det ett intresse och man går på damveckan först och tycker det är kul och vill köpa biljetter till herrveckan. Men nu är det lite jobbigt läge, för det finns ju ingenting att köpa, säger Hult.

Lång relation med Nadal

I samband med att Rafael Nadal presenterades till ATP-turneringen i Båstad stod det också klart att spanjoren står över Wimbledon och grässäsongen och satsar fullt på OS i Paris, som inleds veckan efter turneringen i Båstad, och precis som turneringen i Skåne avgörs på grus.

ANNONS

Rafael Nadal har vunnit 22 grand slam-turneringar och räknas som en av de bästa tennisspelarna genom tiderna. De senaste åren har dock störts av skador och 38-åringen är nu rankad 261 i världen. Senast han tävlade i Båstad var 2005, då han som 19-åring vann turneringen.

Rafael Nadal vann turneringen i Båstad som 19-åring 2005.
Rafael Nadal vann turneringen i Båstad som 19-åring 2005. Bild: ARNE FORSELL

Christer Hult berättar att han har en lång relation med Rafael Nadal och att den nu lagt grunden för spanjorens återkomst till Båstad.

– Jag träffade honom första gången i Monte Carlo när han var 17 år. Då kunde han ingen engelska och jag pratade med hans manager istället som då frågade om ett wildcard. Det var ju ett lyckokast. Han kom hit 2003 och 2004 och sen vann han 2005. Sedan dess har jag träffat dem väldigt mycket ute på touren, säger Hult och fortsätter:

– De har hela tiden sagt att ”någon dag kommer vi tillbaka”, för de trivdes så extremt bra här. Nu har han kommit upp i en lite mer respektabel ålder och då vill han visa detta. Han har med sig ett entourage med hela familjen och coacher och fysio och manager, alla kommer.

Förutom Nadal kommer alltså även Sinner, Ruud och Rublev, tre spelare som är rankade topp tio i världen till Båstad. Enligt Hult är nyckeln bakom att de stora namnen kommer till den lilla staden på skånska västkusten just relationer.

ANNONS

WTA-turneringen i Båstad spelas mellan 8 och 13 juli och ATP-turneringen avgörs 15 till 21 juli.

Tennisturneringen i OS inleds 27 juli.

ANNONS