Arrangören hoppas på fint väder. Arkivbild.
Arrangören hoppas på fint väder. Arkivbild. Bild: Edith Camilla Svensson

Deltagartapp när cykelloppet är tillbaka i Varberg

Trots två inställda lopp på grund av pandemin har cykelintresset sjunkit i landet vilket också märks inför Sommargirot i Varberg.
– Det är lite tråkigt, säger Gerhard Eriksson från CK Wano som är projektledare och samordnare.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Två år i rad har motionsloppet Sommargirot ställts in på grund av pandemin. Men på lördag är det äntligen tillbaka igen. Cykelklubben CK Wano står som arrangör och förhoppningen är att många varbergare antingen kör själva eller kommer och tittar.

Precis som tidigare år sträcker sig loppet igenom flera av stadens centrala delar, och en stor del av sträckan körs även i Falkenbergs kommun, men man har fått göra en del förändringar. Mest märkbart är att startplatsen för loppet är en annan. Efter att man anmält sig i Brunnsparken går starten vid Södra fästningshörnan.

– Tidigare startade vi på Kyrkogatan men på grund av tunnelbygget fick vi flytta på oss eftersom det var den enda gata bussarna kunde köra på. Då blev vi anvisade denna platsen av hamn- och gatuförvaltningen, säger Gerhard Eriksson som är projektledare och samordnare för Sommargirot.

ANNONS

Lägre intresse

På vissa sätt påverkar den ändrade startplatsen en av loppets grundidéer.

– Tanken är ju att loppet ska föra folk till centrum och till handlarna där. 2019 var det ett tusental som samlats kring Kyrkogatan.

Efter avslutat lopp rullar ekipagen ned mot Brunnsparken för prisutdelning och en måltid. De fyra klasserna som körs är 110 km och 68 km, som båda körs med racer, hybrid eller mountainbike, 32 km med standardcykel, samt en klass för höghjuling som körs antingen 32 eller 68 km.

– Vi var de första som startade ett lopp för höghjuling i Sverige, säger Gerhard Eriksson.

En annan stor skillnad mot före pandemin är intresset för att delta. Flera cykellopp i Sverige har haft problem med att antal anmälda är betydligt färre än tidigare. När Gerhard Eriksson ser tillbaka så konstaterar han att det är ungefär hälften så många anmälda med en dryg vecka kvar jämfört med vid samma tidsmarginal tidigare år.

– Det är lite tråkigt. 2019 hade vi 850 startande och det blir det inte nu. Kan vi få 70 procent av det så är det fantastiskt bra.

Andra lopp med samma tendens i år har varit Vätternrundan och Göteborgsgirot, enligt Gerhard Eriksson.

Omfattande arrangemang

– Cykelintresset är något som gått lite i vågor i Sverige. Men vi känner ingen oro över att vi inte ska kunna arrangera det här fortsättningsvis, och om det dessutom blir bra väder så kan det bli ett fantastiskt evenemang.

ANNONS

Trots det fallande deltagarantalet så är själva arrangemanget i sig ganska omfattande. Omkring 90 frivilliga har ställt upp som funktionärer och förberedelserna har varit igång sedan ett halvår tillbaka med polistillstånd och så vidare. Av funktionärerna är ungefär 80 från Wano och resterande från Varbergs MTB, som man samarbetar med.

– Det svåraste är att få tag på flaggvakter. Det har vi jobbat med i ungefär en månad men nu verkar det ha löst sig.

För att locka fler deltagare har man tagit bort efteranmälningsavgiften och det går bra att skriva in sig så sent som en timme före start.

– Det är ett motionslopp så alla är välkomna även om man inte kör med någon klubb.

ANNONS