Niklas Hult och målskytten Michael Baidoo firar efter 1–0-segern hemma mot Roma i Europa League. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Elfsborgs jätteskräll – sänkte Roma

Roma på besök i Borås. Då stod Elfsborg för en rejäl skräll i Europa League när Michael Baidoo sänkte det italienska storlaget med ett straffmål.
– En fantastisk match, säger tränaren Oscar Hiljemark till Disney+ efter 1–0-segern.

Oscar Hiljemarks budskap var tydligt på förhand: Elfsborg är i Europa League för att tävla – inte bara vara nöjda med att delta trots en stentuff lottning.

Det verkar som att spelarna har lyssnat på tränaren.

För när det italienska storlaget Roma kom på besök till Borås var det Elfsborg som oväntat tog ledningen i slutet av den första halvleken. På straff sköt Michael Baidoo 1–0 efter en hands på Tommaso Baldanzi.

Roma hade haft mycket boll – men uträttat väldigt lite.

Målet blev också matchens enda trots en italiensk anstormning i slutet av den andra halvleken.

– Jag tycker att vi är med från första början och vi har de största lägena matchen igenom. De har en ramträff här i slutet, men i stort sett en fantastisk bra match, säger Arber Zeneli till Disney+.

– Jag tror att Roma underskattade oss lite, fortsätter Elfsborgsspelaren.

Kaotisk säsongsinledning

Sedan Oscar Hiljemark i somras tog över rodret efter Jimmy Thelin är Elfsborg ett av allsvenskans formstarkaste lag. Roma kommer däremot från en kaotisk säsongsinledning.

Redan efter fyra ligamatcher sparkades tränaren och klubblegendaren Daniele De Rossi i september. Trots att han så sent som i våras skrev på ett treårskontrakt med klubben. Beskedet orsakade ramaskri i den rödgula delen av den italienska huvudstaden som har protesterat sedan dess.

Samtidigt har vd:n Lina Souloukou avgått efter att ha blivit utsatt för hot av supportrar.

Trippelbyte

Efter en dryg timme spelad bytte Romatränaren Ivan Juric in trion Artem Dovbyk, Paulo Dybala och Stephan El Shaarawy i ett försök att få hål på Elfsborg. Det gav nästan effekt direkt när Isak Pettersson tvingades till en svettig enhandsräddning.

– De gör några okej byten de sista 30 minuterna. Nej, jag är imponerad, vilket lag, säger Hiljemark om sitt manskap.

Roma hade sedan ytterligare ett par chanser att kvittera. Inte minst Lorenzo Pellegrini som sköt i ribban.

– De skapade givetvis några chanser, som Roma kanske ska göra, säger Elfsborgstränaren till Disney+.

Men Elfsborg lyckades knipa tre poäng vilket var lagets första i Europa Leagues nya seriespelsformat. Boråslaget inkasserar därmed även drygt fem miljoner kronor i prispengar.

Romas Tommaso Baldanzi orsakade en straff i den första halvleken.
Romas Tommaso Baldanzi orsakade en straff i den första halvleken. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Fakta: Elfsborgs matcher i Europa League

25 september: AZ Alkmar (borta) 2–3

3 oktober: Roma (hemma) 1–0

23 oktober: Galatasaray (b)

7 november: Braga (h)

28 november: Athletic Bilbao (b)

12 december: Qarabag (h)

23 januari: Nice (h)