Erika Holst är redo att skriva historia med Frölunda HC

Ishockeylegendaren och varbergaren Erika Holst gör i år sin allra första säsong som tränare – för Frölunda HC:s storsatsande damlag. Nu är hon redo inför söndagens historiska premiär mot IF Malmö Redhawks i NDHL.
– Det är en lite annorlunda känsla när man inte kan vara på isen och påverka, säger den tidigare landslagsstjärnan.

ANNONS
|

I november förra året stod det klart att Erika Holst, en av Sveriges genom tiderna bästa damspelare, skulle tilldelas uppdraget att leda Frölunda HC:s första damlag någonsin.

Nu ser varbergaren, som en gång i tiden inledde sin ishockeykarriär i Veddige HK, fram emot söndagens premiär mot IF Malmö Redhawks.

– Känslan är bra. Framför allt är det skönt att det snart är dags då vi har siktat emot detta så länge. Det känns som att vi är redo, även om vi vill ta en byggkloss i taget och inte skynda fram något, säger 43-åringen.

Gör comeback efter flera års paus

Främst är Erika Holst ihågkommen för sin tid som bärande spelare och kapten i Damkronorna – som resulterade i 327 landskamper och fyra mästerskapsmedaljer, däribland OS-silvret i Turin 2006.

ANNONS

Utöver det hann hon även med att göra en utlandssejour i Minnesota Duluth Bulldogs, vinna tre SM-guld med Segeltorps IF och bli utsedd till svensk ishockeys Hall of Fame.

Efter spelarkarriären började hon arbeta som utvecklingsansvarig på Svenska ishockeyförbundet innan hon, 2017, lämnade sporten helt – fram tills nu.

– Jag tror det var ganska bra med en liten paus, för nu kan jag komma in med nya perspektiv på saker. Dessutom kan jag släppa det som varit och bara blicka framåt, menar Frölunda-coachen.

En utmanande omställning

Comebacken innebär ett helt nytt kapitel för Erika Holst, då helgens seriepremiär blir hennes allra första tävlingsmatch som tränare.

– Det är en lite annorlunda känsla och anspänning när man inte kan vara på isen och påverka. I stället har man uppgiften att se till att spelarna är redo på alla sätt, både spel- och gruppmässigt. Det blir en tuff och spännande utmaning.

Hon påbörjade sitt nya uppdrag i maj, och har under sina få månader i klubben bara fått positiva intryck.

– Min första tid har varit väldigt bra. Det ska bli spännande att få göra denna resan och bygga från grunden, där jag får prägla kulturen och arbetssättet, säger hon och fortsätter:

– Kim Martin Hasson (sportchef) har gjort ett fantastiskt jobb med att få ett ledarteam och spelare på plats så snabbt. Och det är en förening som satsar hårt och vill göra det här på riktigt, vilket jag gillar.

ANNONS

Ser fram emot att bygga ett eget lag

Då Erika Holst är ovan i tränarrollen är hon beredd på att behöva utsättas för nya sorters prövningar.

– En utmaning är att vi har en stor spridning i laget. Bland annat har vi landslagsspelaren Hanna Olsson, norska landslagsspelaren Andrea Dalen och Michelle Karvinen, som numera är en av världens bästa, men också många gymnasieelever.

– Vissa kommer spela mer och andra mindre. Det är vårt ansvar att hitta istid och rimlig utveckling för de yngre spelarna för att de ska etablera sig på seniornivå.

Däremot är den tidigare landslagsstjärnan övertygad om att erfarenheten hon samlat på sig under sin egen spelarkarriär kan komma till stor nytta.

– Jag har gjort resan själv och vet vad det innebär. Framför allt vet jag hur stora saker ett lag kan åstadkomma om man bara bestämmer sig tillsammans, även om hela världen inte skulle tro på laget.

Kommer det vara jobbigt att stå på sidan i stället för att vara på isen?

– Jag tror inte det, jag har nog passerat det. Ibland kan man känna så, men nu tycker jag att det ska bli jätteroligt att coacha och få sätta ihop en egen version av ett lag, avslutar varbergaren.

ANNONS