Nerverna togs till den sista omgången. Och där föll domen. Falkenberg spelar i Superettan 2021. Här kan du minnas alla matcher som FFF spelat i Allsvenskan i år.

Bild: CARL SANDIN

Allsvenska premiären på hemmaplan

0
Falkenbergs FF-BK Häcken 1-1
Coronapandemin orsakade en uppskjuten seriestart, men den 15 juni var det äntligen dags för den allsvenska premiären. FFF fick starta på ett folktomt Falcon Alkoholfri Arena och Häcken stod för motståndet. Men det var inte bara publiken som lyste med sin frånvaro. Det gjorde också FFF:s anfallsspel den första kvarten. Men de växte in i matchen och tog ledningen genom Tobias Karlsson, men kallduschen kom snabbt när Häcken kvitterade. 1-1 stod sig även under den andra halvleken och de gulklädda fick med sig en poäng från premiärmatchen – något som de var nöjda med där och då. ”Det var en bra värdemätare och det är skönt att allting är igång nu. Vi får vara nöjda”, sa Hasse Eklund. Men alla kunde inte åka hem nöjda. Kwame Kizito skadades efter en duell med Ahmed Yasin. Efter läkarvård tvingades bårbärarna ta av forwarden från planen.
Bild: MAGNUS LEJHALL

Viktig bortaseger mot nykomlingen

0
Mjällby-Falkenbergs FF 0-1
En bra organisation tog FFF till säsongens första seger. I alla fall enligt Hasse Eklund. ”Vi kunde hålla en bra organisation och jobbade stenhårt för varandra. Även då vi tryckts ner i andra halvlek”, sa han. Men trots att Falkenberg tappade en del boll i andra halvlek, kombinerat med att Mjällby skapade ett par vassa målchanser, lyckades de hålla resultatet genom hela matchen. Johan Brattberg var med på noterna på alla Mjällbys skott. FFF kunde därmed säkra den första trepoängaren för säsongen.
Bild: KRISTER ANDERSSON

Säsongens första förlust – Brattberg var ute och cyklade

0
Falkenbergs FF-Kalmar FF 0-2
Efter ett kryss och en vinst var det även dags för FFF:s första förlust. Efter den chansfattiga matchen kändes kanske ett 0-0-resultat mer rättvist, men Kalmar tog till vara på chanserna och fick in två mål bakom Johan Brattberg. ”Vi tappade positionerna och släppte till läget lite för enkelt. Egentligen kunde båda lagen tagit ledningen med tanke på hur jämnt det var. Men de fick energi efter deras mål och tog över matchen”, sa Brattberg – som bjöd Kalmar på det andra målet.

Historiskt allsvenskt Hallandsderby

0
Varbergs Bois-Falkenbergs FF 3-1
Det var ett historiskt derby. Falkenbergs FF ställdes mot Varbergs Bois för första gången någonsin i allsvenskan. Men matchen slutade i moll för gästerna på Varberg Energi Arena. Tobias Karlsson gjorde självmål efter att Johan Brattberg räddat en straff, falkenbergaren Alexander Johansson nätade för Varberg och FFF-målvakten var sedan på Daniel Krezics 3-0-mål. ”I denna serien har man inte råd med misstag. Vi har alldeles för många felpass”, sa Brattberg. Edi Sylisufaj putsade till siffrorna till 3-1.

Tredje raka förlusten - Sirius sportchef förstörde stol

0
Falkenbergs FF-Sirius 1-2
Dags att repa mod efter två raka förluster? Nej. Formstarke Edi Sylisufaj gav sitt lag ledningen och FFF hade flera bud på att utöka före paus. Sirius första halvlek fick sportchefen Ola Andersson att se rött. Han förstörde en stol på Falcon Alkoholfri Arena. ”Jag har bett dem skicka fakturan”, sa Andersson.
På tre minuter i andra halvlek raserade allt för FFF. Axel Björnström kvitterade i 68:e minuten och förre Bois-spelaren Nahom Girmai Netabay avgjorde med sitt 2-1-mål i 71:e minuten. Tredje raka förlusten för Falkenberg. ”Det känns onödigt att släppa in det första målet och efter det orkar inte vi riktigt komma tillbaka och skapa initiativ. Vi borde definitivt haft mer från den första halvleken”, sa Hasse Eklund.
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Nära skrällseger mot krisklubben AIK

0
AIK-Falkenbergs FF 1-1
Det var så nära. Falkenbergs FF, som startade med både Lorik Ademi och Melker Nilsson, ledde mötet med AIK efter ett mål av Nsima Peter, som sedan fick lämna matchen på bår. Men Falkenbergs FF stretade emot den allsvenska krisklubben och när klockan passerade 90 minuter var ställningen fortfarande 0-1 på Friends Arena. Då stod Paulos Abraham på rätt plats efter ett inlägg och petade in kvitteringen. ”Det är riktigt tungt. Det är så man kan summera matchen. Vi gör en bra insats och de skapar knappt något alls. Vi kunde satt spiken i kistan. Detta känns som en förlust”, sa Calle Johansson.
Bild: JOHAN AXELSSON

Segerlösa sviten fortsatte

0
Falkenbergs FF-Östersund 0-1
Inte heller den här gången bröt FFF sin segerlösa svit. Uppskrivne Jordan Attah Kadiri sänkte hemmalaget på Falcon Alkholfri Arena och firade med tränaren Ian Burchnall, som fick sparken trots segern. På läktaren bevittnade Amir Azrafshan mötet. Han tog senare över efter Burchnall. I Falkenberg var det dystra tongångar efter förlusten. ”Vi är inte tillräckligt bra helt enkelt”, sa John Björkengren.

Noring mellan stolparna - men dystert slut på Tele2 Arena

0
Djurgården-Falkenbergs FF 1-0
Med Viktor Noring mellan stolparna i stället för Johan Brattberg hoppades FFF bryta sin allt svagare trend. Men den regerande mästaren var en för svår nöt att knäcka. Det var målvaktens första allsvenska start sedan 2011. Och han skötte sig med bravur. Men det blev ett lika dystert slut som formen. Aslak Fonn Witry avgjorde i 93:e minuten. ”Det var väldigt tungt. Jag är nöjd med min prestation men i slutändan gav inte min insats poäng tyvärr”, sa Noring.

Sylisufaj med smällkaramell - målvakt grusade FFF:s segerfest

0
Falkenbergs FF-Helsingborg 2-2
Inte en enda seger sedan triumfen mot Mjällby på bortaplan. Skulle FFF äntligen kunna lägga den dystra trenden bakom sig i bottenmötet med HIF? Inledningsvis var det mycket som tydde på det. Edi Sylisufaj gjorde ett av säsongens mål i allsvenskan och efter paus stod Ravy Tsouka för ett av, ja, säsongen dråpligaste självmål. Men med tio minuter kvar reducerade Anthony van den Hurk och Hallandslaget darrade. I matchens slutskede flyttade målvakten Anders Lindergaard upp på en hörna och knoppade in 2-2. Tungt poängtapp på hemmaplan. ”Det säger lite om hur den perioden vi är inne i nu är. Helt plötsligt så går målvakten upp och nickar in en kvittering. Vi har inte marginalen och turen på vår sida. Just nu kämpar vi med det”, sa Hasse Eklund.
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Mängder med lägen på Gamla Ullevi - Johansson räddande ängel

0
IFK Göteborg-Falkenbergs FF 2-2
Rekord i missade chanser? Det blev visserligen 2-2, men det var i underkant. Hemmalaget på Gamla Ullevi brände läge på läge, bortalaget missade och missade. Det började allt annat än bra för FFF. Giorgij Charaisjvili nätade efter nio minuter och sedan rensande Calle Johansson undan en Mattias Bjärsmyr-nick på mållinjen. Hosam Aiesh utökade dock ledningen efter paus. Men Edi Sylisufaj dunkade dit ett volleyskott med 20 minuter kvar och bortalaget inledde en forcering. En forcering som gav resultat. I den femte övertidsminuten skallade Calle Johansson in kvitteringen. ”Det var bara att gå upp och nicka in den. Det var otroligt skönt. Det är alltid kul att göra mål sent och viktigt för oss att få med oss poäng”, sa mittbacken.

Domarilska efter sent baklängesmål på straff

0
Falkenbergs FF-IFK Norrköping 3-3
Bortalaget på Falcon Alkoholfri Arena hade inte förlorat en enda matchen såhär långt in på säsongen. Då blev det ett kaosmöte i ett regnigt och blåsigt Falkenberg. FFF rivstartade och ledde med 2–0 mot serieledaren i paus. Men Peking repade mod och kvitterade halvvägs in i matchens andra akt. Hemmalaget lät sig inte nedslås och trodde nog att segern var säkrad när Kalle Söderström satte dit 3–2 med en minut kvar av ordinarie tid. Sista ordet var dock inte sagt. En tveksamt dömd straff för östgötarna grusade vinsten – Sead Haksabanovic var iskall från elva meter. ”Det känns som allt går emot oss. Vi är inne i en tuff period med mycket motgång”, sa Hasse Eklund.
Bild: JOHAN BERNSTRÖM

Triumf i Närke - Sylisufaj utburen på bår

0
Örebro-Falkenbergs FF 1-2
Tre raka kryss och nio raka utan vinst. Var det dags för seger? Det var det. Avgörandet på ett stekande Behrn Arena kom i grevens tid. I den 89:e minuten pekade domaren på straffpunkten efter att Anton Wede träffat Andreas Skovgaards armar. Christoffer Carlsson lade bollen tillrätta, stegade upp, och var iskall. 2–1 och seger. Men möjligen var den dyrköpt. Edi Sylisufaj, som dittills hade gjort fem mål, fick lämna på bår. I ett senare visade sig det inte vara någon större fara med anfallaren.
Bild: JOHANNA LUNDBERG

Noring fick varning för maskning efter 13 (!) minuter i Stockholm

0
Hammarby-Falkenbergs FF 1-1
Kalle Söderström slog en magnifik passning till Christoffer Carlsson, som avslutade. På returen höll sig Anton Wede framme. FFF-ledningen direkt – och skrällen var i sikte. Det verkade också domarteamet lägga märke till. Målvakten Viktor Noring fick varning för maskning efter 13 (!) minuter. ”Jag är lite besviken på domarteamet som ger oss en varning tidigt för maskning. Det känns som de har förutfattade meningar att vi bara ska grisa”, sa Hasse Eklund.
Ställningen stod sig länge, men med 20 minuter kvar utgick Noring och ersättaren Johan Brattberg inledde med en frilägesräddning. Men den inhoppande keepern fick se sig överlistad av ett slungskott från Alexander Kacaniklic. 1–1 på Tele2 Arena och FFF-poäng för femte matchen i rad.

Stolpe-stolpe-stolpe-avslut och en man mer – FFF föll ändå

0
Falkenbergs FF-Malmö FF 0-1
FFF stärkt av den förlustfria sviten? Hasse Eklund trodde i alla fall på förhand att FFF skulle kunna vinna matchen.
Falkenberg fick vind i seglen direkt. Isaac Kiese Thelin fick hjärnsläpp och sparkade ner Tobias Karlsson. Rött kort. Men det numerära övertaget tog inte hemmalaget på Falcon Alkoholfri Arena vara på. Två minuter senare jublade MFF:s Jo Inge Berget. Kalle Söderström hade sedan ett av säsongens dråpligaste avslut när bollen tog stolpe-stolpe-stolpe. Marginalerna var inte på FFF:s sida den här gången heller.
Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Jesper Karlsson bjöd på show och matchen var över efter 20 minuter

0
Elfsborg-Falkenbergs FF 4-2
Matchen hann knappt börja innan den var över. Och det var en falkenbergare som spelade huvudrollen. Men han representerade inte FFF. Johan Brattberg släppte retur på ett skott från Jesper Karlsson. 1–0. Därefter låg succéspelaren bakom 2–0 och därefter slog han till med ett 3–1-mål. Sedan kom grädden på moset – en rabona-assist till Per Frick. 4–0 efter 20 minuters spel. Bortalaget i Borås ryckte upp sig i andra halvlek efter ett nickmål av Kalle Söderström, som också bjöd på dribblingskonster fram till Tobias Englunds 4–2-mål. Negativa trenden fortsatte för FFF. ”De var väldigt effektiva. Det blev en jävla uppförsbacke. Det är bara att kasta första halvlek i papperskorgen”, sa Hasse Eklund.

Gustaf Nilsson tillbaka i FFF – kände sig blåst på straff mot AIK

0
Falkenbergs FF-AIK 1-1
Ett Falkenberg med svag form mot ett AIK med... usel form. Ett bottenmöte var att vänta på Falcon Alkholfri Arena. Och ett bekant ansikte var tillbaka i Halland: Gustaf Nilsson hade lånats in från Häcken.
Nyförvärvet missade en chans halvvägs in i första halvlek, AIK vände på spelet och Calle Johansson fällde Henok Goitom. Sebastian Larsson var iskall från elva meter. Men före paus hängde AIK-målvakten Jakob Haugaard tvätt och ett flipperspel senare nickade Kalle Söderström in kvitteringsmålet. Avslutningen var svängig; AIK:s Paulos Abraham hade ett avslut i ribban – och Gustaf Nilsson brände ett jätteläge och kände sig blåst på straff. ”Jag fattar inte hur domaren inte kan blåsa straff, den är solklar så det är riktigt frustrerade. Jag är på bollen först och då hakar han i mig vilket gör att jag faller”, sa Nilsson efter comebacken.
Bild: PETTER ARVIDSON

MFF dominerade – och Falkenberg bjöd på chanser

0
Malmö FF-Falkenbergs FF 2-1
Ja, det var ingen enkel utmaning att ta sig an giganten på bortaplan. Och MFF satte tryck från start och radade upp chanser. Precis före paus gjorde Sören Rieks ledningsmålet för de ljusblå – och efter kort efter halvtid bombade Isaac Kiese Thelin dit utökningen. MFF dominerade, men i slutet glidtacklade Tobias Englund in ett reduceringsmål. ”Det är för enkla mål vi bjuder dem på. Vi gör dem bra”, sa Tobias Karlsson.

Förlust i Jämtland efter en svag första halvlek

0
Östersund-Falkenbergs FF 2-1
En lång, lång, lång bussresa till Östersund. Sedan en brant, brant, brant uppförsbacke. 18 minuter in i den första halvleken nickade Francis Jno-Baptiste in 1–0 till ÖFK. Och innan den första halvleken var över hade Felix Hörberg svarat för ett klassmål från distans. Bortalaget på Jämtkraft Arena ryckte upp sig i andra halvlek. Gustaf Nilsson hade en giftig nick och Edi Sylisufaj knoppade in ett reduceringsmål. Men FFF hade ett för svårt utgångsläge och lyckades inte vända. ”Den första halvleken var för dålig. Vi gjorde inte många rätt. Vi ska inte sätta oss i en situation där vi hamnar i tvåmålsunderläge i paus. Det känns för jävligt”, sa Edi Sylisufaj.

Inga marginaler till övers för FFF i ångestmatchen

0
Falkenbergs FF-IFK Göteborg 0-3
Ett landslagsuppehåll var inte tid nog för FFF att hitta tillbaka till seger och poäng. Efter två straffar mot sig, ett självmål och ett bortdömt mål var 0-3-förlusten mot Blåvitt inget annat än den bistra sanningen. Men det behövde inte vara svårare än att marginalerna helt enkelt inte fanns där för Falkenberg och Eklund låg inte sömnlös för det. ”Vi ligger i botten och får inte marginalerna med oss. Göteborg är bättre och vinner rättvist. Vi får försöka kriga till oss marginalerna. Det finns ingen anledning att överanalysera den här matchen”, sa han.

Revanschen i Hallandsderbyt

0
Falkenbergs FF-Varbergs Bois 2-0
Inför säsongens andra derby hade Falkenbergs FF sju matcher utan vinst i ryggen. De hade inte heller vunnit på hemmaplan sedan den 2 november i fjol. Då i den avslutande omgången som säkrade lagets allsvenska kontrakt. 320 dagar senare stod de där mot Hallands nykomlingar. Axel Norén nickade in ledningsmålet i minut 33. ”Det var viktigt att få ett ledningsmål. I de flesta matcherna har det varit mest uppförsbacke. Det var skönt att få med oss det till andra halvlek och spela på det lite”, sa han. Och det gjorde de också. Söderström gjorde det andra målet på Falcon Alkoholfri Arena och FFF tog tre betydelsefulla poäng mot Varbergs Bois. FFF tog, efter vinsten, ett steg upp från jumboplatsen.

Kvitteringschansen räddades i slutminuterna

0
Sirius-Falkenbergs FF 2-1
Så nära en kvittering för FFF. Men Sirius målvakt Lukas Jonsson var vass och fick stopp på John Chibuikes avslut när klockan var uppe mot 90 minuter. I stället snuvades de på chansen till en poäng och Falkenberg åkte hem från Uppsala med uddamålsförlust. Edi Sylisufajs besvikelse var påtaglig. ”Vår prestation är en besvikelse.” Att de åkte tillbaka till västkusten utan poäng innebar att de återtog jumboplatsen i tabellen.

Ledningsmålet slutade med förlust – igen

0
Falkenbergs FF-Hammarby 1-3
För åttonde gången under säsongen inledde FFF med matchens första mål – för att sedan kliva av planen som förlorare. Falkenberg hade med sig 1-0 i halvtid, med det räckte inte för att ta poäng mot Hammarby. Kvitteringen kom i 60:e minuten och kort därefter var vändningen ett faktum. Falkenberg hade gått från ledning till underläge på endast sex minuter. Hasse Eklund gillade inte det han såg och poängterade att laget inte har tillräcklig desperation över 90 minuter. ”Vår prestation är en besvikelse”, konstaterade han efter matchen som till slut slutade 1-3.

Mardrömsstarten på Hisingen knäckte FFF

0
BK Häcken-Falkenbergs FF 3-0
”Vi är inte riktigt där mentalt när matchen drar igång”, sa Viktor Noring efter en match vars inledning tog knäcken på FFF. Två snabba Häcken-mål i den första halvleken blev för mycket för Falkenberg att hantera och Hasse Eklund var märkbart missnöjd över laginsatsen. ”De jag bytte ut kunde ha varit vilka som helst för ingen var bra i första halvlek.” Innan paus klämde Häcken in ytterligare ett mål. 3-0 till hemmalaget, vilket även blev matchens slutresultat.

Comebacken i Örebro

0
Falkenbergs FF-Örebro 2-1
Efter tre raka förluster kom till slut trendbrottet i Örebro, en vinst som kanske sedan bäddade för fler poäng i kommande matcher. Det var kvarten kvar av det viktiga mötet när Christoffer Carlssons vänsterhörna nådde Calle Johansson, som i sin tur nickade in slutresultaten 2-1. ”Vi har tränat på lite varianter i veckan. De ska försöka pricka mig därinne. Det var en jättebra serve av ”Stoffe”. Sen försöker jag styra ner den och det lyckades jag bra med”, sa Calle efter det avgörande målet. Vinsten mot Örebro på hemmaplan innebar att FFF var det första laget under säsongen som vann båda sina matcher mot Örebro.
Bild: SUVAD MRKONJIC

Missade superläget i slutminuterna

0
Kalmar FF-Falkenbergs FF 0-0.
Lika mycket stod på spel som i fjolårets ödesmatch mot just Kalmar FF. Tabellmässigt var det ett jätteläge för en oerhört viktig vinst. Men några tre pinnar blev det inte. Den här gången var Falkenbergs FF inte tillräckligt desperata. Efter en mållös match fick de nöja sig med en poäng. Detta efter att Edi Sylisufaj missade ett superläge att nicka in segern i den 89:e minuten. ”Det är små marginaler. Vi hade ett jätteläge i slutet, hade den gått in hade alla varit nöjda så det är inte jättemycket mer som krävs egentligen”, sa lagkapten Calle Johansson efter matchen.

Skrällen mot topplaget – och enda matchen med publik

0
Falkenbergs FF-Djurgården 3-2
Tystnad innan och tystnad efter. Men under hemmamatchen mot Djurgården ekade rösterna från de 267 åskådarna i publiken över Falcon Alkoholfri Arena. FFF blev det enda laget i Allsvenskan som hann ta in publik innan restriktionerna skärptes. Och vilken match att få bjuda in till. 1-0 till de gulklädda blev 1-1. 2-1 blev 2-2. Sedan blev Marcus Mathisen matchhjälten när han satte dit 3-2 halvvägs in i den andra halvleken och tog FFF till seger över topplaget. ”Man vill avgöra. Jag kände på mig att det kanske skulle hända i dag”, sa dansken med ett brett leende.

Målvaktstabbe dödade hoppet om vinst

0
Falkenbergs FF-Elfsborg 1-3
Efter sju poäng på tre matcher fanns det hopp för FFF att ta poäng mot ännu ett topplag. Men med misstag i både teknik och positionering hamnade Falkenberg i ett 0-2-underläge i första halvlek. Hasse Eklund var upprörd och det märktes. Sedan blev det match igen. I andra halvlek lyckades Mathisen reducera till 1-2. Men hoppet om en vinst dog när Viktor Noring tabbade sig framför mål och bidrog till att Elfsborg med enkelhet kunde utöka ledningen igen. FFF återhämtade sig aldrig efter det. ”Vi försöker komma ut med ny energi i andra halvlek och vi tuggar oss in i matchen. Vi skapar lite nerv, men det lyckas vi slarva bort genom att återigen vara lite ofokuserade vid 3-1”, sa Eklund.
Bild: PETER HOLGERSSON

Straffkaoset i Norrköping

0
IFK Norrköping-Falkenbergs FF 4-1
Att det skulle bli tufft, det visste de redan innan. Kanske en av årets tuffaste bortamatcher, enligt lagkapten Calle Johansson. Men det började ju med en drömstart. Falkenbergs ledningsmål kom efter bara en minut. Det långa inkastet av Kalle Söderström nickades vidare av Johansson och landade alldeles perfekt framför fötterna på Chibuike. Men sedan fick de domsluten mot sig. Domare Adam Ladebäck blåste straff för Norrköping. Inte en gång, inte två gånger. Tre. Norrköping gjorde tre straffmål på 13 minuter och backen blev från brant för FFF. ”Det var en stor frustration. Det är väldigt billiga straffar. Vi får aldrig sådana straffar med oss”, sa tränare Hasse Eklund om Norrköpings straffkalas.
Bild: AVDO BILKANOVIC

Delad pott i mållösa ödesmatchen

0
Helsingborgs IF-Falkenbergs FF 0-0
Ångestmatch, bottenmöte, ödesmatch. Kärt barn har många namn, och mycket stod på spel för båda lagen inför Allsvenskans näst sista omgång. Mållöst i den första halvleken. Efter paus visade FFF fart framåt och målchanserna gjorde sig synliga både en och två gånger. Edi Sylisufaj sköt i stolpen, Marcus Mathisen testade från distans och både Christoffer Carlsson och Nsima Peter hade varsina offsidemål. Men det blev inga mål på Olympia och en delat pott innebar att Helsingborg åker ut ur Allsvenskan efter Kalmars vinst mot AIK på bortaplan. Och med en enda match kvar var livlinorna slut. Falkenberg behövde en vinst i den sista matchen hemma mot Mjällby, samtidigt som de var helt beroende av en förlust för Kalmar i deras hemmamatch mot Häcken. ”Vi är med i matchen och det är vi glada för. Men vi vet om förutsättningarna och vi måste vinna vår match. Och vi möter Mjällby, vilket blir svårt, då de är formstarkast i Allsvenskan och siktar på en fjärde plats”, sa Hasse Eklund inför den rafflande sista omgången.

Ödesomgången degraderade FFF till Superettan

0
Falkenbergs FF-Mjällby 2-3
Allt avgjordes i Allsvenskans sista omgången. Vinna eller försvinna. Och det blev förlust, trots den drömstart som FFF inledde med, efter att Chibuike vann en nickduell i straffområdet redan i den andra minuten och hittade till Englund som slog bollen i mål. De gulklädda krigade till slutsignal, men lyckades inte komma under skinnet på Mjällby som vann matchen med 3-2. Samtidigt kryssade Kalmar mot Häcken, vilket innebar att en vinst för FFF inte hade räckt. Degraderingen till Superettan blev ett faktum. ”Jag är superbesviken att inte jag lyckas utveckla laget så som jag har önskat”, sa Hasse Eklund efter ödesmatchen.
Men Eklund kunde också bekräfta att han fortsätter som tränare för Falkenberg även i Superettan. ”Jag ska fortsätta i Falkenberg. Ett år.”