Falkenbergs FF föll mot Mjällby – spelar i Superettan nästa säsong

Den allsvenska sagan är slut. FFF spelar i Superettan nästa säsong. Men Hasse Eklund har förlängt som tränare.
– Jag är jävligt revanschsugen och ska försöka lyfta tillbaka Falkenberg, för de hör hemma i Allsvenskan, säger han efter degraderingen.

ANNONS
|

Vinna eller försvinna. Det var förutsättningarna inför ödesmatchen mot Mjällby i Allsvenskans sista omgång. Men Falkenberg behövde inte bara tre poäng mot sjätteplacerade Blekingelaget. De var också helt beroende av resultatet i matchen mellan Kalmar och Häcken på Guldfågeln Arena, som slutade 0-0.

– Vi gav tyvärr bort initiativet lite. Vi var tvungna att vinna den här matchen, men nu visade det sig att även om vi hade vunnit hade det inte spelat någon roll. När vi inte har det i egna händer är det såklart jobbigt, säger tränare Hasse Eklund.

Krönika: Avslutningen var en spegling av Falkenbergs FF:s säsong

ANNONS

Direkt efter matchen kunde Eklund bekräfta att han fortsätter som tränare för Falkenbergs FF även nästa säsong.

– Jag ska fortsätta i Falkenberg. Ett år. Jag är superbesviken att inte jag lyckas utveckla laget så som jag har önskat.

Hur länge har ditt kontrakt varit klart?

– Det har det varit ett litet tag.

Falkenbergs FF kämpade in i det sista

Den avgörande matchen hemma på Falcon Alkoholfri Arena var långt ifrån en lätt match för gästande Mjällby. FFF bäddade upp med en riktig drömstart, efter att Chibuike vann en nickduell i straffområdet redan i den andra minuten och hittade till Englund som slog bollen i mål - tätt, tätt intill stolpen. Men ledningen stillade inte nerverna. Bortalaget kunde kvittera, på lagets första målchans, i slutet av den första halvleken.

– Jag tycker att vi har ganska bra koll. Det har varit lite så den här säsongen. Vi har haft lite svårt att stänga matcher. Släppt in många mål på övertid. Vi har liksom inte riktigt lyckats knyta ihop säcken.

Ett sammansvetsat FFF-försvar hindrade gästerna från att ta ledningen efter paus, men bortalagets 2-1-mål hängde i luften i början av den andra halvleken. Mycket riktigt blev så utfallet och uppförsbacken lutade allt brantare. Men Falkenberg var med i matchen och i den 70:e minuten smällde Chibuike in kvitteringen för hemmalaget. När Mjällby gjorde 3-2 i den 90:e spelminuten blev matchen för tungrodd för FFF.

ANNONS

– Jag måste ändå beundra spelarna. Det har varit slitsamt på många olika sätt under året men de har ändå krigat in i det sista och det är det jag kan begära av dem. Där har de verkligen backat upp mig som tränare, genom att ge allt vad de har.

Spelar i Superettan nästa säsong

Förlusten, samt den oavgjorda matchen mellan Kalmar och Häcken, innebär att de gulvita åker ur Allsvenskan och spelar i Superettan nästa säsong. Det talar för en stor omställning rent spelmässigt.

– Vi får smälta det här lite nu. Men nu har vi varit pressade hela tiden, vi hamnar ganska lågt många gånger. Som det ser ut nu tror jag att vi kommer att ha lite favoritskap. Helt plötsligt ska vi föra spelet. Det blir en stor utmaning. Vi har varit tillbakatryckta i Allsvenskan och nu blir det tvärtom. Nu ska vi fram och föra spelet.

Betyg: Degradering väntar - här är FFF:s betyg

Samtidigt har FFF hela tolv utgående kontrakt, så vilka som spelar i gulvitt nästa säsongen blir ett frågetecken för klubben att reda ut.

– Det får Håkan, sportchefen, jobba med nu. Men det är ett vanligt scenario i Falkenberg, på grund av ekonomin kan vi inte skriva så långa kontrakt. Vi vet om att många kontrakt går ut men vi kommer att ha ett starkt lag nästa år, det är jag övertygad om, konstaterar Hasse Eklund och fortsätter:

ANNONS

– Vi får ju se här. Många vill lämna. Jag hoppas att vi lyckas behålla så många som möjligt. Vi vill ju tillbaka och klubben är inställda på det också... Att tillhöra toppen på svensk elitfotboll.

Läs mer: Tobias Englund i tårar efter degraderingen till Superettan

Läs mer: Säsongen som skickade FFF till Superettan – match för match

Läs mer: Calle Johansson: ”En jävla tomhet just nu”

Läs mer: Andra gången som ”Stoffe” är med om nedflyttning med FFF

ANNONS