Grip med örnkoll

En mästerlig taktiker med en mäktig meritlista har sina rötter och sitt hjärta i Ytterhogdal i Härjedalens kommun. Men Tord Grip lovar att han inte scoutat och tipsat sin moderklubb om Falkenbergs FF.

ANNONS
|

Fotboll: Men ingen scouting på FFF inför cupmötet med Ytterhogdal

Få, om ens någon svensk, kan uppvisa samma imponerande karriär. Tord Grip tog silver i Allsvenskan med sitt Degefors och blev även landslagsman.

Men det är framför allt raden av tränaruppgifter som imponerar. Tord Grip har haft tränareuppdrag i fyra kontinenter för sju olika landslag – Sverige, Norge, England, Indonesien, Mexiko, Elfenbenskusten och Kosovo.

Bagarlärlingen från Härjedalen har gjort en klassresa.

– Från Ytterhogdal till Östermalm, det är också ett kliv, skrockar Tord, som numera har lägenhet i en av Stockholms noblare stadsdelar.

Hans svenska favoritlag är, i tur och ordning, Ytterhogdal, Degerfors och AIK. Och nu är hans moderförening i Svenska Cupens gruppspel. I helgen sparkar man i gång mot Falkenbergs FF, sedan väntar också möten med Elfsborg och Värnamo.

ANNONS

Har du servat Ytterhogdal med FFF-info?

– Haha, nej en sån koll har jag inte på Falkenberg. Och det lär nog inte bli så att jag åker upp till Ljusdal för matchen.

Division 3-klubben Ytterhogdal har snuddat på avancemang till tvåan de två senaste åren.

I spelartruppen vimlar det av engelska spelare och även tränaren Brian Wake har engelska rötter.

– Tja, det är en utdöende landsända, säger Tord filosofiskt. Det går inte att få ihop ett slagkraftigt lag med bara pojkar från bygden.

Tord Grips senaste (sista?) uppdrag var som assisterande tränare i Kosovos landslag. Men han fick inte fortsätta, och fick ingen motivering.

– Det kunde de i alla fall kostat på sig, säger han.

Men fotbollskollen har Grip bibehållit.

– Jag kan inte längre tänka mig att stå ute och träna i ur och skur. Men jag ser fortfarande mycket fotboll och har bra ordning på ett antal fotbollsligor.

Och så blir han lyrisk över en mittfältare han sett i Chelseas match mot Burnley.

– Jag minns inte hans namn, men den killen ska jag nog spana in fler gånger.

Ränderna går aldrig ur. Analytiker Grip hänger med, sina 79 år till trots.

ANNONS

Något tips till Falkenberg inför Superettan?

– Jag hoppas att de har kvar en bra stomme. Sen gäller det att scouta ordentligt och hitta passande nyförvärv.

ANNONS