Bild: BAS CZERWINSKI

Jesper Karlsson tangerade Sjota Arveladzes rekordnotering

Jesper Karlsson gjorde poäng för femte ligamatchen i rad. Då tangerade falkenbergaren ex-stjärnan Sjota Arveladzes rekordnotering.
– Det är roligt att det rullar på, säger 22-åringen.

ANNONS
|

Han är het. Oerhört het, Jesper Karlsson.

Nu finns det också siffror som visar hur bra Jesper Karlsson presterat under sin korta period i nederländska AZ Alkmaar.

På sina första fem ligamatcher har U21-landslagsmannen antingen svarat för mål eller assist. Det har bara en enda AZ-spelare tidigare åstadkommit sedan millennieskiftet, enligt statistiktjänsten Opta. Den tidigare georgiske storstjärnan Sjota Arveladze, som spelade i klubben från 2005 till 2007, gjorde även han poäng i fem raka ligamatcher.

– Det visste jag inte, men det är stort. Det är roligt att det rullar på, säger Karlsson, som samtidigt erkänner att han inte har koll på Arveladze.

ANNONS

Det var under söndagen som Karlsson tangerade Arveladzes notering. Falkenbergarens lag slog till mot en annan falkenbergares lag. Karlsson nätade på Rami Hajals Heerenveen.

– Det var ett fint mål. Jag fick bollen på vänsterkanten. Jag drev in, gjorde en överstegsfint och därefter en liten skottfint. Sedan sköt jag tunnel på försvararen intill första stolpen.

Karlsson står nu noterad för tre mål och tre assist på fem ligaframträdanden. Som grädde på moset blev det seger. AZ Alkmaar vann matchen med 3–0.

– En viktig sådan, och det är skönt. Vi har spelat en del oavgjorda matcher där vi lett och sedan har motståndarna gjort mål på slutet. Det är skönt när det går vår väg och det börjar rulla in trepoängare.

AZ låg tvåa på samma poäng som Ajax när fjolårssäsongen blåstes av på grund av coronapandemin.

Desto tyngre har det gått för AZ nu. Laget ligger för närvarande på åttondeplats. Men loppet är inte kört.

– Nej, det ska vi inte tänka att det är. Fortsätter vi att spela bra så är ingenting omöjligt, säger Karlsson.

Nu tar ligafotbollen paus i ungefär två veckor. Fast det blir ingen vila för ytterforwarden. Han ska på samling med U21-landslaget i de två avslutande EM-kvalmatcherna mot Italien och Armenien.

ANNONS

– Det ska bli kul att träffa mina svenska kompisar, säger Karlsson med ett skratt.

Han fortsätter:

– Det är viktiga matcher också, så det ser jag fram emot.

Hur bra chanser bedömer du att ni har till att fixa en biljett till nästa års mästerskap?

– Det är bara två vinster som gäller. Det finns inget annat. Vinner vi de två ser det ljust ut.

Sverige ligger på tredjeplats i sin grupp, men det är en haltande tabell där även fyran Island, tvåan Irland och ettan Italien har chans till avancemang.

Men före landslagssamlingen har har 22-åringen en annan grej att pyssla med. På måndagen får han tillträde till sin lägenhet i Amsterdam.

– Det kommer ner möbler från Göteborg, som jag bodde i. Sedan får man köpa lite nytt också.

Att bosätta sig i huvudstaden Amsterdam i stället Alkmaar var ett naturligt val. AZ:s faciliteter finns mittemellan städerna.

– Träningsanläggningen ligger närmare Amsterdam än Alkmaar. Nästan alla bor i Amsterdam. Och det är också en väldigt fin stad. Jag hade oavsett vad velat bo där, avslutar Karlsson.

ANNONS