Spel i enkelserier väcker blandade känslor

Halland har jobbat för en dubbelserie. Nu blir det enkelserie till slut för damlagen i division två. - Det blir konstigt. Alla andra i vår omgivning spelar dubbelserier. Varför just vi? undrar Vinbergs IF:s tränare Mattias Krüger.

ANNONS
|

En lång väntan är äntligen över. Damernas division två är redo att dra igång. Valinge Derome och Lilla Träslöv spelar i västra serien medan Stafsinge och Vinberg återfinns i den sydvästra. Trots att Hallands FF, och Skånes dito, har gjort påtryckningar för dubbelserier blir det enkelmöten.

– Personligen tycker jag det är tråkigt. Och merparten av gruppen tycker det är tråkigt, säger Mattias Krüger, vars lag har seriepremiär mot FC Hessleholm den 19 juni och därefter derby mot Stafsinge efter midsommar.

Men det kommer bli hackigt.

– Jag förstår att förutsättningarna inte ser likadana ut i alla delar av landet. Vi har inte spelat en match sen i höstas. Nu blir det två matcher i juni. Sedan över en månads sommaruppehåll. Det är det sjukaste jag varit med om! säger Krüger och understryker:

ANNONS

– Vi får spela matcher från första juni, men nej, då ska man vänta tre veckor med att få spela. Lägger man ihop de tre veckorna med sommaruppehållet har du en halv serie till. Helt absurt!

Mattias Krüger talar av egen erfarenhet

Krüger tycker att de ansvariga har tittat för mycket på tränarna istället för de som ska vara i fokus - spelarna.

– Det känns som att det blir så här för att tränarna ska ha semester. Jag tror inte spelarna vill ha semester. De tränar för att spela matcher och tävla tillsammans. Får de inte mäta sig med andra grupper kommer de sluta, varnar han.

Mattias talar av egen erfarenhet.

– Jag har varit i Torup/Rydö innan Vinberg. Förra året tog hårt på den föreningen. De lade ner sin verksamhet. Folk slutade för att det var en sån här serie.

– Tappar man en eller två poäng är det kört då? Om du inte har något att spela för efter tre matcher tappar du ju också motivationen.

Valinge Deromes Mohamed Omar Jama är inte lika upprörd, men känner att serien blir väldigt utslagsgivande.

– Lite tillfälligheter kan snabbt förändra var man hamnar i tabellen, säger Mohamed.

Valder inledde försäsongen med fyra pass per vecka, men drog sedan ner till två. Om två veckor stegrar man upp träningen igen. Premiären spelas borta mot Tollered.

ANNONS

– Jag ville ha en ”vanlig” serie, men just nu handlar det om att det är skönt att äntligen få spela matcher. Det är därifrån man får lägga fokus, säger Mohamed.

Camilla Andersson i Lilla Träslöv har en tudelad åsikt kring det hela.

– Det är både bra och dåligt. Att köra dubbel hade känts tajt, vi pratar ända tills november. Då hade vi fått spela våra matcher på Håstens IP och det känns inte ”hemma”.

– Men det känns ändå tråkigt för man tränar ju för att spela matcher. Samtidigt blir det mer cupbetonat. Har du en eller två spelare borta kan det avgöra hela serien.

Spelarna har också sysselsättningar utanför fotbollen.

– Med dubbelserie hade det blivit två matcher i veckan och det håller inte. Spelar man en veckomatch i Göteborg klockan åtta så är man hemma tolv på natten, säger Camilla Andersson.

Den 27 juni har Stafsinge premiär borta mot Högaborg på Harlyckan.

– Det har varit en konstig försäsong där man inte vetat. Men efter sex månader är det verkligen dags. Alla är sugna på att spela matcher, säger tränaren Lovisa Schough som själv svängt i seriefrågan.

– Nu känns det helt okej för oss, när de dragit det så långt. Hade du frågat mig för ett par veckor sedan hade det varit ett självklart ja för att ha dubbel, men få det beskedet nu och dra igång typ nästa vecka - det hade känts för snabbt.

ANNONS

Premiärmatcherna:

Vinberg: FC Hessleholm (h) 19 juni

Stafsinge: Högaborgs BK (b) 27 juni

Lilla Träslöv: Hovås Billdal (h) 27 juni

Valinge Derome: Tollereds IF (b) 27 juni

ANNONS