Fredricson Europamästare efter jättedrama

Peder Fredricson fick med sig en bom och ett tidsfel, men vann ändå.

ANNONS
|

Trots ett nedslag och ett tidsfel kunde Peder Fredricson vinna EM-guldet i hoppning, efter att konkurrenterna rivit och givit honom lite mer utrymme. Väl inne på banan gjorde han exakt vad som krävde och gick i mål som EM-guldmedaljör. Med bara 0,52 fel till godo på silvermedaljören Harrie Smolders.

- Wow! Det känns ju helt otroligt, säger han till SVT.

- Jag har varit i en tävlingsstämning hela veckan. När man har ridit sista rundan och vet att man har vunnit, det är otroligt skönt.

- Jag visste att det skulle vara mycket press, men försökte göra detta till min tävling, säger han.

ANNONS

- Han är en fanastiskt häst på alla sätt och vis. I dag skall han få gå in på en prisutdelning, det brukar han inte få, säger Fredricson om sin häst All in.

Irländaren Cian O´Conner på Good Luck har imponerat hela veckan, men fick med sig ett nedslag, vilket gav Peder Fredricson ett ännu bättre läge och gjorde att han hade råd med både nedslag och tidsfel.

Harrie Smolders var först ut bland de tre bästa i den avgörande omgången, på sin Don VHP Z. Efter en felfri runda säkrade han minst ett brons, som blev ett silver efter O´Connors rivning.

Fredricson inledde dagen med att rida felfritt i första omgången. Jublet efter den fjärde felfria i Göteborg kände inga gränser. Han var i ett hinder, men det låg kvar. Läktarna på soliga Ullevi var som ett blågult hav av allt flaggviftande.

Peder Fredricson hann av förklarliga skäl inte prata med medier mellan sina rundor, men brodern Jens agerade stand in. Jens Fredricson är en del av teamet kring Peder och har full koll.

- Han red optimalt, tycker jag. Det är fjärde dagens hoppning nu, så hästarna är inte som första dagen, det skall man ha klart för sig, förklarar Jens Fredricson de bommar som fick en liten påhälsning.

ANNONS

- Det krävs helt andra skills från ryttarna i dag än den första dagen. Du måste rida med extrem precision, du måste motivera hästen så den använder energin rätt, säger han.

En som var imponerad efter Fredricsons första nolla var Rolf-Göran Bengtsson, svensken som har ett EM-guld.

- Peders ritt var klockren, sa RGB som till SVT sa att han nu tror på ett nytt svenskt EM-guld.

Inför andra rundan sa förbundskapten Henrik Ankarcrona:

- Han har det helt i sina händer, det har han haft från första stund. Nu ska vi bara göra klart det här, Peder har en otroligt stark kapacitet, sa förbundskaptenen Henrik Ankarcrona, till SVT.

Två svenskar startade i dagens final. Ledande Peder Fredricson på All in, av många klassade som världens bästa hopphäst, och Henrik von Eckermann på Mary Lou.

Eckermann, som startade som nummer åtta, drog på sig åtta fel, efter att ha rivit två hinder. Han slutar därmed på 19,19 fel.

- Min häst hoppade bra - men inte tillräckligt bra, jag skulle kanske drivit på mer efter vattengraven, funderade han efteråt.

Finalen reds i två omgångar. I den första startade 25 ryttare, i den andra de tolvbästa.

ANNONS