Hallands tapp av fotbollslag lindrigare

Fotbollsklubbar försvinner – men hur hårt drabbat är vårt distrikt? Halland klarar sig hyfsat jämfört med grann­distrikten. Och i Varberg nystartar en klubb inför 2022.

ANNONS
|

Faktum är att det förhållandevis lilla Halland klarar sig hyfsat bra jämfört med våra fyra angränsande distrikt. Fyra av tio Göteborgsföreningar har försvunnit sedan 1980. Halland tappar färst under samma period (18 procent) när vi räknar seriespelande herrlag i seniorserier som fullföljt säsongen.

Det här kan vara viktigt att tänka på eftersom det diskuteras centralisering i Svenska Fotbollförbundet. Hur har Halland lyckats när andra tappar i den konkurrens som råder? Alla grabbar spelar inte fotboll längre. Annat drar.

I Varberg märks naturligtvis också skillnaden. Där är tappet lite mer märkbart eftersom vi upplever flera samarbeten och fusioner. Kung Karl BK, Derome-Åskloster FF och Rolfstorp/Skällinge är ett par exempel där två blivit ett.

ANNONS

Det finns nio vilande föreningar i distriktet: Derome BK, Grimmareds IF, Gullbrandstorps AIS, Haverdal IF, IF Älvéna, Kornhults IK, Knäreds IK och Åsklosters IF.

Toppnoteringen i Varberg kom 1998. Då fanns 25 lag som orkade igenom serie-spelet. I år var det 17. Trönninge BK basunerade i onsdags ut att klubben har anmält ett seniorlag till division 7 efter sortin 2018. Valinge IF tackar däremot för sig efter årets seriespel.

Det finns röster som vill slå samman och minska antalet distriktsförbund från dagens 24. Hallands Fotbollförbund är ett förhållandevis litet distrikt jämte jättarna. Det har tillsatts en grupp med ett par representanter från respektive Götaland, Svealand och Norrland.

– De ska höra vad distrikten kan ha för en ökad samverkan. Man är inte så inne på sammanslagning. Det kan finnas distrikt som vill slås ihop och de som inte vill, säger Cristel Brorsson, ordförande i Hallands Fotbollförbund.

Skåne, Blekinge och Halland är en del av regionsamverkan i Nafu (nationell fotbolls­utbildare). Men det är ingen självklarhet att nordhalländska klubbar ska känna någon naturlig koppling till den södra regionens utbyte.

– Vi är väldigt måna om våra nordhalländska lag. De känner ingen tillhörighet till Skåne. Därför har jag sagt att man inte kan göra det så enkelt att dela ett distriktsförbund eller att flytta ihop med ett annat, säger Brorsson.

ANNONS

Samarbete finns redan med granndistrikten. Och på något sätt kan man få känsla av att Hallands FF lyckats rätt bra med att behålla klubbar.

– När jag resonerar med Skåne pratar vi inte alltid samma språk. Våra föreningar i Halland förväntar sig att vi har en dialog med våra föreningar. I Skåne gör de inte det. Ändå vill jag säga att vi har ett alldeles ypperligt samarbete med Skåne. De är väldigt generösa och delar med sig. Det är samma spelare vi vill värna om. Fotbollen ska överleva mot allt annat mot som lockar och drar, säger Brorsson.

En stor oro finns kring hur föreningarna har klarat sig igenom pandemin.

– Många föreningar har kört 2020 och 2021 med vad man har, men många föreningar har inte hur mycket som helst i ladorna. Det måste in nya friska pengar. En kioskverksamhet i en förening kan vara hur värdefull som helst. Jag tänker ringa runt till föreningarna, inte alla hundra, men rätt många, för att få en fingervisning om hur det står till i föreningarna.

Finns Halland kvar som fotbollsdistrikt om fem, tio år?

– Ja, det tror jag, om fem år i alla fall.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS