Snöbrist i Le Revard i franska Alperna tvingade skidsystemet att tillfälligt stänga i januari i år.
Snöbrist i Le Revard i franska Alperna tvingade skidsystemet att tillfälligt stänga i januari i år. Bild: Laurent Cipriani/AP/TT

Här är hotet mot hela skidsporten

Krympande glaciärer, kala berg och tävlingar som regnar bort. Skidsporten går en mörk framtid till mötes i klimatförändringarnas spår, varnar Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) och Världsmeteorologiska organisationen (WMO).
– Ni i Sverige kanske inte märker det lika mycket som i Alperna än. Men det kommer, säger Daniel Kull på WMO.

ANNONS

Förra säsongen ställdes 26 av 616 av Fis världscuptävlingar in av väderrelaterade orsaker. Om den av människan orsakade klimatuppvärmningen fortsätter kan det bli betydligt fler.

"Klimatkrisen påverkar så klart mycket mer än Fis – eller sport, för den delen", säger Fis-ordföranden Johan Eliasch i ett pressmeddelande.

"Men det står klart att klimatförändringarna är ett existentiellt hot mot skid- och snowboardåkning."

Förbättrar snöhantering

Fis och FN:s meteorologiska organ WMO inleder därför ett femårigt samarbete. Målet är att sätta klimatförändringarna i strålkastarljuset. Man rivstartar med ett seminarium den 7 november med alla 137 nationella skidförbund. Där ska man bland annat visa hur man med avancerade prognosverktyg kan förbättra snöhanteringen kring skidorter.

ANNONS

Redan nu har Alpernas glaciärer tappat 60 procent av sin volym jämfört med 1850, och antalet dagar med snöfall på höjder under 800 meter har halverats sedan 1970. Den globala uppvärmningen har nått 1,3 grader, med en höjning till 2 grader riskerar hälften av världens 2 234 skidanläggningar att drabbas av snöbrist, enligt en studie från förra året.

"Stor påverkan"

Daniel Kull, som är WMO:s ansvarige för partnerskapet, säger till TT att man från WMO:s håll ser samarbetet som ett sätt att få ut budskapet om klimatförändringarnas påverkan till en bredare publik. Ett mål är att publiken ska förstå att när tävlingar ställs in är det inte engångshändelser, utan en ökande trend.

– Turistskidåkning kan försvinna, men ännu viktigare är att det finns samhällen i bergen vars infrastruktur undermineras när permafrosten smälter. Vattentillgången för miljoner, om inte miljarder, påverkas när glaciärerna försvinner och snön inte faller, säger han.

Tävlingarna sker på olika kontinenter och kräver flygresor, en stor utsläppsbov.

– Jag vet att man inom Fis tittar på det. Men alla ska så klart känna ett personligt ansvar för att minska sitt koldioxidavtryck, säger Kull.

ANNONS