Simone Biles, Sarah Sjöström och Armand Duplantis är alla tre stora stjärnor i sommarens OS i Paris.
Simone Biles, Sarah Sjöström och Armand Duplantis är alla tre stora stjärnor i sommarens OS i Paris. Bild: Bildbyrån

Här är tio höjdpunkter i OS i Paris 2024

Det är dags för årets stora idrottsfest som pågår mellan den 24 juli och 11 augusti.
Här är stjärnorna du absolut inte får missa under de olympiska spelen i Paris 2024.

ANNONS
|
Ludvig Åberg, Linn Grant och Maja Stark kommer alla vara medaljhopp i OS.
Ludvig Åberg, Linn Grant och Maja Stark kommer alla vara medaljhopp i OS. Bild: Bildbyrån

Ludvig Åberg, Maja Stark och Linn Grant

Datum herrar: 1–4 augusti

Datum damer: 7–10 augusti

Arena: Le Golf National

Ludvig Åberg håller på att skapa ett intresse, en rörelse, som ingen annan svensk herrgolfare lyckats med tidigare. På damsidan har vi Maja Stark och Linn Grant som outsiders. Räkna med att Le Golf National utanför Paris kommer att koka av svensk förväntan när de blågula medaljhoppen peggar upp i jakten på medalj.

Hopplandslaget bestående av Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson  poserar med Jerringpriset under Idrottsgalan 2022.
Hopplandslaget bestående av Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson poserar med Jerringpriset under Idrottsgalan 2022. Bild: JESPER ZERMAN

Det svenska hopplandslaget

Datum: 27 juli–6 augusti

Arena: Château de Versailles

Även utan de svenska medaljkandidaterna så kommer detta i minsta fall bli en fröjd för ögat rent platsmässigt. Illustrationerna som visats hittills på arenan i Versailles är overkligt vackra. Med ryttare som Henrik von Eckermann och Malin Baryard-Johnsson finns det möjlighet till flera skrivningar i historieböckerna för svensk del.

ANNONS
En kallsup här? Inte just nu tack.
En kallsup här? Inte just nu tack. Bild: Thomas Padilla

Open water-simningen

Datum: Damerna 8 augusti och herrarna 9 augusti

Arena: Seine

Det ska simmas – i Seine. Ja, du läste rätt – i Seine. En mil ska de ta sig runt, människorna som har valt att hoppa i vattnet som i skrivande stund inte är tillräckligt rent för att simma i. Bakterienivåerna är så höga att du kan få diarré och ökad risk för infektionssjukdomar. Hur som haver – underhållande lär det bli för det verkar vara en sport som bjuder på lite tjuvnyp. Fråga bara svenske Victor Johansson som blev dragen i foten i ett lopp i maj.

Sarah Sjöström är som vanligt en av Sveriges största stjärnor i OS.
Sarah Sjöström är som vanligt en av Sveriges största stjärnor i OS. Bild: MAXIM THORE

Sarah Sjöström

Datum: Försök och semifinal 3 augusti, final 4 augusti

Arena: Paris La Défense Arena

En av de allra största svenska stjärnorna i Paris, där hon helt satsar på 50 meter frisim – distansen där hon innehar världsrekordet och är regerande världsmästare. Sedan hon slog igenom med EM-guld som 14-åring har Sjöström vunnit allt som går att vinna och hon jagar nu sitt andra OS-guld.

Armand Duplantis – givet OS-guld?
Armand Duplantis – givet OS-guld? Bild: JOEL MARKLUND

Armand Duplantis

Datum: Kval 3 augusti och final 5 augusti

Arena: Stade de France

Den folkkära stavhopparen är en av världens absolut största friidrottsstjärnor – givetvis ska han med på denna listan. Med ett färskt EM-guld i ryggen och jakten efter att överträffa sig själv gång efter annan genom att slå sitt eget världsrekord, gör honom till ett ytterst sevärt utropstecken under dessa olympiska spel.

ANNONS
Andreas Palicka välkomnar resten av det svenska landslaget till hans hemstad Paris – åker de hem med lika muntra miner som på bilden?
Andreas Palicka välkomnar resten av det svenska landslaget till hans hemstad Paris – åker de hem med lika muntra miner som på bilden? Bild: LUDVIG THUNMAN

De svenska handbollsherrarna

Datum: 27 juli–4 augusti

Arena: Stade Pierre Mauroy i Lille och Arena Paris Sud

Efter bland annat ett EM-guld och ett VM-silver är det återigen dags för Glenn Solberg och hans mannar att kliva in i en turnering som en av favoriterna till medalj. Med spelare som Hampus Wanne, Jonathan Carlsbogård, Jim Gottfridsson och Andreas Palicka är truppen stjärnspäckad. Den är också samspelt. Solbergs trupper lämnar sällan nu för tiden rum för överraskningar. Och än har det inte funnits någon anledning att ifrågasätta den filosofin.

Stjärnskotten David Åhman och Jonatan Hellvig – blir de ännu mer folkkära under OS?
Stjärnskotten David Åhman och Jonatan Hellvig – blir de ännu mer folkkära under OS? Bild: SIMON HASTEGÅRD

Jonatan Hellvig och David Åhman

Datum: 27 juli–10 augusti

Arena: Eiffel Tower Stadium

Som 22-åringar har duon med sitt nya snabba spel tagit beachvolleybollvärlden med storm och bland annat vunnit två EM-guld och ett VM-silver. Efter fyra raka finaler, och tre raka segrar, på världstouren under våren går David Åhman och Jonatan Hellvig in som en av guldfavoriterna i sitt första OS.

Truls Möregårdh vann SM-guld med Eslöv – blir det medalj även i OS?
Truls Möregårdh vann SM-guld med Eslöv – blir det medalj även i OS? Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Truls Möregårdh

Datum: 27 juli–4 augusti

Arena: Arena Paris Sud

Ingen sommar utan bordtennis! I alla fall inget sommar-OS utan bordtennis. Skönt är det ju också, kommer nog många känna hemma i tv-sofforna, att vi har en ny svensk stjärna att hålla på nu när tiderna med J-O Waldner är svunna. Truls Möregårdh har ett silver i VM 2021 som främsta merit – tar han en större skalp nu?

ANNONS
Simone Biles är en av spelens absolut största profiler.
Simone Biles är en av spelens absolut största profiler. Bild: KAYLEE GREENLEE BEAL

Simone Biles

Datum: 28 juli–5 augusti

Arena: Bercy Arena

Den 27-åriga amerikanska gymnasten är en av de allra största som kommer till Paris. I Rio de Janeiro 2016 vann hon fyra OS-guld och i Tokyo 2021 gick hon in som storfavorit i alla grenar hon var tänkt att ställa upp i. De spelen lämnade hon med ett lag-silver och ett individuellt brons efter att ha brottats med psykisk ohälsa och ställt in sin medverkan i flera av grenarna. Nu gör Biles OS-comeback och har återigen världens blickar riktade mot sig.

Kung och kronprins ska spela tillsammans – det vill ingen missa.
Kung och kronprins ska spela tillsammans – det vill ingen missa. Bild: Marcio Jose Sanchez

Rafael Nadal och Carlos Alcaraz

Datum: 27 juli–4 augusti

Arena: Roland Garros

Franska öppna avgjordes så sent som i början av juni. Där stod Carlos Alcaraz som vinnare – Rafael Nadals arvtagare. Och i OS ska de spela tillsammans. Kungen och kronprinsen. Att det bygger upp ett så kallat pirr i magen på tennisälskarna vore att underdriva. Att följa den spanska superduons förmodade kraftfulla framfart på gruset i OS blir något alldeles extra.

LÄS MER:OS-hjältarna från Tokyo hoppar även i Versailles?

LÄS MER:Svenska OS-hoppen sparrar mot världspar i Sverige

LÄS MER:Åberg ny världsfyra – andra OS-platsen till Norén

ANNONS