Läjets Boule växer snabbt – och tänker nytt

Än så länge under 2022 har den lilla bouleklubben i Träslövsläge ökat med 30 procent i antalet medlemmar. Nu vill Läjets Boule fortsätta växa – och även sudda ut sportens pensionärsstämpel.

ANNONS
|

– Fasen, det räcker inte för poäng, muttrar någon.

– Nej, den är inte tillräckligt nära ”lillen”, svarar en annan.

På Träslövsläges natursköna och stillsamma boulebana slungas klot efter klot upp i luften för att slå ner i gruset så nära den färgade träkulan (”lillen”) som möjligt, vilket sporten kortfattat går ut på.

Det är matchen mellan Läjets Boule och BK Tullbron, näst sista omgången i årets sommarserie, som spelas.

– Det är en del psykologi i boule. Leder man med 12-5 (spelar till 13) tänker man lätt att man snart kommer vinna, men så tappar man och allt går helt åt skogen i stället, säger Läjets ordförande Kjell Andersson medan han observerar spelet.

ANNONS

Ökat med 30 procent

Han har varit i klubben, som bildades 2000, i lite mer än ett år. Sedan dess har kurvan för antalet medlemmar i föreningen pekat stadigt uppåt.

– Under 2022 har vi gått från 58 till 75 medlemmar, vilket innebär att vi ökat med 30 procent. Vi är på en uppåtgående spiral och kan bygga vidare på det, vilket är jäkligt kul, menar ordföranden.

Varför tror du att ni har växt så pass mycket?

– Det har alltid varit en välfungerande förening men ibland är det bra med nya idéer. Jag har jobbat med och i föreningar under hela mitt liv och nu har jag försökt överföra vissa grejer som jag kört med tidigare.

– Det första jag gjorde var att starta en Facebook-grupp för att visa upp föreningen och lyfta roliga saker. Mycket handlar om att synas, för annars finns man inte.

”En fantastiskt bra sport”

En som varit i klubben länge är Ove Antonsson, som även deltar i matchen mot BK Tullbron. Då Läjets Boule till slut kniper segern bekymrar det inte honom så mycket att han förlorade sitt parti.

– Att förlora har man vana av, så det är inga problem. Man får ta det för vad det är, säger han skämtsamt.

ANNONS

Han började utöva boule för ungefär 30 år sedan, och sedan dess har intresset i princip bara växt.

– Det var inte så allvarligt i början men det har blivit mer och mer genom åren. Det är en fantastiskt bra sport.

Vad krävs för att bli en bra boulespelare?

– Man måste naturligtvis ha lite bollsinne och kunna vara avslappnad till att börja med. Sen är det träning, träning och träning som gäller om man vill förkovra sig.

Vill sudda ut pensionärsstämpeln

Ove Antonsson är en av många pensionärer i föreningen, och boule är en sport som i mångt och mycket är förknippad med äldre utövare.

Just den utbredda uppfattningen hoppas ordföranden Kjell Andersson kan komma att suddas ut framöver.

– Generellt kan man väl säga att det är få juniorer över hela Sverige som spelar boule och sporten har ju fått en tydlig pensionärsstämpel, säger han och fortsätter:

– Men man hoppas att det kan förändras. Hallands bouleförbund har ju en rekryteringskommitté som jobbar på att få in nytt folk.

”Från glad amatör till Sverige-elit”

Vidare menar ordföranden att de själva jobbar en del för att locka yngre personer till Läjets Boule.

– Man får inget nytt folk om man bara kör på dagtid, så vi försöker bredda genom att köra även på kvällstid.

ANNONS

– Dessutom har vi haft flera skolträffar det senaste året då vi tagit hit 200 elever från Ankarskolan som fått testa på tillsammans med instruktörer. Det har varit väldigt uppskattat, så vi hoppas att några kan fastna för sporten.

Svårare än så var det inte när Kjell Andersson själv fann tycke för boule.

– Jag hade knappt hållit i ett klot innan jag blev ordförande, men nu är jag helt fast och försöker spela så mycket jag kan.

– Dessutom finns det något härligt i att steget från glad amatör till Sverige-elit kan vara väldigt kort i boule.

ANNONS