Lägger av för att överleva. Madeleine Vall har fått två hjärnskador och tvingas avsluta kampsportkarriären för att överleva.
Lägger av för att överleva. Madeleine Vall har fått två hjärnskador och tvingas avsluta kampsportkarriären för att överleva.

"Madde" lägger av – för att överleva

Hon har länge varit en av världens främsta thaiboxare, men sadlade nyligen om till boxning. Men efter att en röntgen avslöjat hjärnskador lägger Madeleine Vall nu handskarna på hyllan – för att överleva.

ANNONS
|

Kampsportaren Madeleine Vall har haft ont i höften under en längre tid. Av den anledningen var hon hos läkaren och magnetröntgades under förra veckan. Hon passade då även på att röntga hjärnan för att få klartecken att det var lugnt inför den framtida boxningskarriären.

I tisdags kom beskedet. Och det var ett mardrömsbesked.

Vall har fått två hjärnskador. Hade hon fått en till hård smäll mot huvudet så hade det kunnat vara över.

– Det fanns två alternativ som hade kunnat hända. Det hade varit 90 procents chans att jag inte vaknar igen alls. Annars hade jag kunnat bli en del av de 10 procenten där jag hamnar i koma eller blir gravt handikappad och vaknar upp som en grönsak, säger Vall till tidningen.

ANNONS

Efter ett liv som kampsportare, där hon länge legat i världstoppen inom thaiboxning, var det ett minst sagt tungt besked att få.

– Jag frågade läkaren två gånger om han skämtade. Vi undersökte ju bara för att jag skulle få ett klartecken för att börja boxas. Det var verkligen inte vad jag hade väntat mig.

De senaste dagarna har varit ett virrvarr av känslor. Från ingenstans har 31-åringen fått avsluta karriären i förtid.

– Jag pendlar från att gråta och se allt jag inte kan göra längre, att vara arg på hela världen, till att inte tro på det. Ibland sitter jag och undrar vad det är för konspiration som ligger bakom. Vem har sagt till läkaren att han ska säga så? Jag har nog några faser att gå igenom innan jag kan förstå det här, säger Vall och fortsätter:

– Jag hade precis börjat leka med tanken att jag inte kommer kunna tävla för evigt, men då har jag ändå tröstat mig med att jag fortfarande kan gå ner på klubben och träna. Nu blir det bara tomt på så många sätt. Kampsporten har varit en så stor del av mitt liv. Det är som att man förlorar någon som står en nära. Det finns ingen annan som är som den personen.

ANNONS

För knappt ett år sedan sadlade hon om från thaiboxning till MMA. Nu var hon på väg att sadla om återigen och gå över till boxning. Men efter läkarkollen, där hon bara skulle undersöka varför hon har ont i höften, blir det ingen boxningskarriär.

– Dessutom visade sig att muskeln var av i höften, så det var inte så konstigt att jag har haft ont i ett år.

Vad som händer i framtiden återstår att se. Karriären är i alla fall med all säkerhet över, samtidigt som hon blir väldigt begränsad i sitt leverne. Hon funderade på om hon skulle kunna börja köra motocross eller rida.

– Men jag får ju inte göra något där jag kan få en smäll mot huvudet. Läkaren sa att det är okej att jag köper en häst, men jag får inte ramla av den då, och det är ju lättare sagt än gjort.

ANNONS