Siktar mot nya mål. Madeleine Vall lägger delvis thaiboxningshandskarna på hyllan för att sikta mot toppen inom MMA.
Siktar mot nya mål. Madeleine Vall lägger delvis thaiboxningshandskarna på hyllan för att sikta mot toppen inom MMA.

Madeleine Vall byter till MMA

Hon har vunnit det mesta som går att vinna inom thaiboxningen, men efter den totala kollapsen i VM i maj lägger nu Madeleine Vall handskarna på hyllan. Istället ska hon satsa på mixed martial arts, MMA.

ANNONS
|

Kampsport. Efter att ha vunnit SM-guld, NM-guld, EM-guld och VM-brons inom thaiboxningen är det dags för Madeleine Vall att äntra ny, okänd mark.

- Det känns jättespännande, men samtidigt lite skrämmande. Jag är nybörjare för första gången på tio år, men det är det jag gillar. Det är den känslan jag saknat, så det blir en nytändning, säger Vall.

Hon bor sedan tidigare i Stockholm där hon nu tränar med Allstars training center. Det innebär att hennes träningskamrater numera är profiler som Alexander Gustafsson, som med knapp marginal förlorade titelmatchen mot Jon Jones i fjol, och Ilir Latifi, som precis blivit uttagen till Globens UFC-gala i höst.

ANNONS

- Det finns inget bättre ställe för mig att utvecklas på, både kunskapsmässigt och för inspirationen med de andra som finns där. Det är riktigt häftigt.

Bakgrunden som thaiboxare innebär självklara fördelar, då det är en av de åtta kampsporterna som MMA består av. Det har dock även sina nackdelar.

- Det kommer bli svårt att få matchas på amatörnivå eftersom jag redan är så meriterad på halva delen av sporten, så jag kommer nog inte kunna få så mycket matcher innan det är dags för första proffsmatchen.

MMA kommer innebära helt nya förutsättningar för Vall. Från att enbart ha fightats i stående position måste hon nu lära sig de olika delarna som krävs.

- Det är mycket mer att hålla reda på nu. Jag måste lära mig försvara mig mot en mängd nya vapen. Till exempel har jag aldrig kört mark förut med brottning, grepp, strypningar och allt vad det innebär, säger Vall.

Trots att hon är nybörjare inom just MMA har hon redan hunnit medverka i landslagssammanhang. Redan för några månader sedan tog MMA-landslagets förbundskapten kontakt och frågade om hon var intresserad av att prova på det.

- Då var jag tveksam, jag var ju fortfarande thaiboxare, men jag blev intresserad till slut och testade det lite på skoj. Nu har jag varit med på det mesta med landslaget sedan dess.

ANNONS

Nu har hon börjat komma igång med träningen på riktigt och tränar för att förbereda sig för en proffsmatch, men den kan alltså dröja.

- Jag hade helst gått den redan i går, men det gäller att vara smart. Tränarna får avgöra när det är dags. Målet är att nå så högt det bara går. Jag går inte in i det här för att bara göra det halvdant. Sedan ska man inte sticka under stol med att MMA har tagit över. Det är stora galor med stor exponeringen i media. MMA är störst just nu.

Ålder: 30 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Familjen som bor kvar i Falkenberg.

Klubb: Allstar traning center.

Meriter: SM-guld, NM-guld, EM-guld, VM-brons.

Aktuell: Sadlar om till MMA-fighter efter en väldigt framgångsrik thaiboxningskarriär.

ANNONS