Sampo Ranta avgjorde när Modo bröt förlustraden. Arkivbild.
Sampo Ranta avgjorde när Modo bröt förlustraden. Arkivbild. Bild: Tommy Pedersen/TT

Modo bröt förlustsviten: "Härliga poäng"

Efter fem raka förluster fick Modo till slut jubla när man besegrade Skellefteå med 3–2 efter straffläggning.
Sampo Ranta och Johan Södergran satte sina straffar och därmed var saken klar.
– Helt klart jäkligt härliga två poäng, säger Modos lagkapten David Rundblad.

Efter en stark höst har Modo efter nyår trampat vatten. Inte en enda trepoängare under 2024 innebär att Övikslaget har hamnat farligt nära kvalstrecket.

– Säsongen är lång och ibland hamnar man i svackor. Vi har haft det lite tungt efter jul, men kan inte lägga oss ner och gråta utan har jobbat hårt för att hitta tillbaka till glädjen vi hade. Det här var ett klart steg åt rätt håll, säger Rundblad.

Uppgiften såg svår ut på förhand. Laget mötte ett Skellefteå som inlett det nya året på ett utmärkt sätt, särskilt på bortais.

"Jäkligt surt"

Fast hemma har det gått tyngre och förlusten mot Modo var topplagets tredje i rad på hemmaplan.

– Jäkligt surt att torska igen på hemmaplan. Vi har haft dåliga starter, det är där det brister. Vi ger dem luft och det är svårt att komma tillbaka i matcherna när de fått tro och hopp. Det måste vi ändra på, säger Skellefteåforwarden Max Lindholm.

Matchen började bra för Modo som i en i övrigt händelsefattig och blek förstaperiod tog ledningen efter 17.12 när Adam Pettersson styrde in en skottpassning från August Berg.

Den andra perioden har varit nattsvart för Modo på slutet och även den här gången parkerades man långa stunder i egen zon när Skellefteå visade upp ett starkt anfallsspel i mittenperioden. Efter knappa tre minuters spel var det utjämnat till 1–1 sedan hemmalagets backstjärna Jonathan Pudas skickat iväg ett till synes ofarligt slagskott som gick i mål bakom målvakten Olle Eriksson Ek via en Modospelare.

En total speldominans från Skellefteås sida tog dock tvärt slut mitt i perioden. I ett sällsynt besök i anfallszonen kunde då Modo på nytt ta ledningen när den nyblivne finländske landslagsspelaren Sampo Ranta slog in en retur sedan David Rundblad först haft en jättechans.

Tappade greppet

Efter Modos mål tappade Skellefteå sitt järngrepp om spelet och Modo kunde oftast få stopp på Västerbottenslaget högre upp i banan och då och då själva sticka upp i farligheter.

Modos försvarsspel testades i den tredje perioden som blev en enda lång gastkramning när spelet nästan uteslutande förlades omkring Olle Eriksson Ek och hans mål.

Det höll nästan ända till slutet, men efter 17.27 kom kvitteringen till 2–2 när Skellefteås Jonathan Johnson kunde slå in pucken i öppen kasse i spel fem mot tre.