Jenny Rissveds gjorde comeback under SM i Östersund.
Jenny Rissveds gjorde comeback under SM i Östersund.

Rissveds efter comebacken: "Stort för mig"

Mountainbikestjärnan Jenny Rissveds var tillbaka i tävlingsspåren – och vann direkt. Nu berättar hon om comebacken.

ANNONS
|

Tanken var att OS-guldmedaljören i mountainbike skulle ta ett tävlingsuppehåll under 2018. Då kom beskedet lika oförhappandes som oväntat att hon i sista stund hade anmält sig till SM i Östersund.

Rissveds vann dessutom SM-guldet ohotat efter att ha varit i ledning nästan direkt från start och kunde sedan i ensamt mak glida över mållinjen som SM-guldmedaljör före Linn Gustafzzon och Alina Johansson.

"Känslosamt"

Efter loppet överöstes hon med gratulationer från alla håll.

- Det var känslosamt och det betyder jättemycket för mig och jag börjar förstå vilket avtryck som jag har gjort i Cykelsverige och i Sverige överlag efter OS. Det betyder väldigt mycket för mig att jag kan bidra och bjuda på mig själv och min resa, säger hon.

ANNONS

Rissveds slog igenom brett när hon tog OS-guld i Rio 2016. Efter det följde en tung tid för 24-åringen med depression bland annat. Då följde också en tid av sparsamt med tävlande. Under SM i fjol gjorde hon comeback och gjorde sedan ytterligare ett par tävlingar under hösten.

Men i februari i år bröt hon med sitt proffsstall och meddelade att det inte skulle bli fler tävlingar i 2018.

- Jag har egentligen inte gjort nånting sedan i höstas då jag tog ett beslut att bara lägga allt åt sidan för att fokusera på mitt välmående. Jag förstod att det är det enda som jag kan göra så att jag kan tillfriskna – att jag inte har någon belastning eller någon stress över huvud taget, säger hon.

"Var understimulerad"

Efter ett tag väcktes ändå ett sug efter att få börja träna och också tävla igen.

- Jag kände för tio veckor sedan att jag ville göra mer, jag var understimulerad och jag kände mig redo. Då la vi upp en träningsplan och SM blev ett mål och egentligen är det ett delmål i den långa resan, men för mig är det jättestort såklart.

ANNONS

Hennes fokus den senaste tiden har legat på sitt eget välbefinnande och att hitta tillbaka till en glädje för sporten och den känner hon successivt ha börjat krypa sig på.

TT: Kunde du känna någon glädje under loppet?

- Ja, men det är väldigt svårt under racet att njuta men jag har försökt. Det är en otrolig belastning att vinna cykeltävlingar, det är tufft och det är slitigt. Men det är också tjusningen med det.

Siktar mot nästa år

TT: Hur ser du på framtiden?

- Jag vet inte riktigt, jag har tagit det dag för dag. SM har varit ett delmål, men jag behöver mer än bara tio veckors träning för att komma tillbaka till världseliten. Internationella tävlingar i år finns inte med i tankarna. Men jag hoppas att jag kan vara tillbaka till nästa år och det känns som att det är ett rimligt mål.

ANNONS

- Det gäller att få in kontinuerlig träning framöver och börja leva elitidrottslivet igen, med det hoppas jag komma tillbaka till nästa år, säger hon.

Hennes manager Johan Elliott hade svårt att samla känslorna efter loppet.

- Det är obeskrivligt. Från ett idrottsligt perspektiv så är det bragdartat. Hon har på riktigt tränat under tio veckor, det ska inte gå, hon har ju inte tränat nånting, hon har ju varit borta och mått dåligt, säger Elliott.

TT

Fakta: Jenny Rissveds

Född: 6 juni 1994.

Bor: Falun.

Klubb: Falu CK.

Internationella meriter: OS-guld 2016, EM-guld 2013, fyra i VM 2014, fyra i EM 2014, tvåa i världscupen 2014 och trea 2013, vinnare av fyra deltävlingar i världscupen, flera U23-medaljer, bland annat VM-guld 2016. Trea på för-OS i Rio 2015.

ANNONS