Sofia är inte nedslagen
- trots nedslagen

RIDSPORT - NORDIC BALTIC CHAMPIONSHIP SLÖINGE Ett nedslag mindre och Sofia Kroon/Gucci hade kunnat bjuda upp Skåneryttaren Daniel Zetterman till en rejäl match om den individuella guldmedaljen i Nordic Baltic Championschip. Nu fick Varbergsekipaget nöja sig med silver utöver lagguldet till unga ryttare, det enda av den valören som gick till Sverige. - Jag är jättenöjd. Man vinner inte alltid. Det är det som är charmen med den här sporten, tyckte silvermedaljören.

ANNONS
|

Nordic Baltic Championchip är det officiella namnet på den tävling som tidigare kallades NM. Skillnaden är att nu får de baltiska staterna också vara med. Platsen för helgens internationella mästerskap för ponny-, junior- och ungdomsryttare var Slöinge, ett samarrangemang mellan hemmaklubben Susedalens kör- och ridklubb och Varbergs ridklubb.

Möjligen anser danskarna att Halland fortfarande är hemmaplan för deras del. I hoppningen roffade vårt broderfolk från andra sidan Sundet åt sig nästan alla medaljerna. Svenskarna hade inget att säga till om utom i klassen för unga ryttare (18-21 år). På lördagen bärgade den blågula lagkvartetten medaljer av ädlaste valör och i söndagens individuella mästerskap tog svenskarna rubbet, guld, silver och brons.

ANNONS

Sofia Kroon och Gucci hade oturligt nog råkat få två nedslag i fredagens inledande kvalklass, fel som hängde med till söndagens final.

Där spottade Varbergsekipaget upp sig, hoppade en felfri grundomgång och följde upp med en nästan dito.

- Vi fick ett poäng för tidsfel. Nästan ingen lyckades hålla sig under maxtiden. Tempot i den här klassen är högt och banan tillät inte hur snäva svängar som helst. Underlaget var ju inte det bästa efter allt regnet, förklarade Sofia.

Daniel Zetterman/Fellini (ja, Daniels pappa heter Royne, är landslagsryttare och kommer från Kungsbacka) tog hem guldet utan att behöva stressa ihjäl sig. Fyra fel mindre till Sofia och omhoppningen hade varit ett faktum.

Bronsmedaljen gick till Norrköpingsryttaren Cecilia Lundbäck, kusin till landslagsryttaren Helena med samma efternamn. Cecilia var också med ombord på Stena Nautica, den olycksaliga natten i februari då färjan krockade med det polska fartyget Joanna utanför Varberg. Cecilias bronshäst KP Sirocco var en de sju hästar som evakuerades efter att ha varit instängda i flera dygn ombord på färjan.

Som sagt. Sofia Kroon red upp sig i finalklassen och detsamma gjorde klubbkamraten och juniorryttaren Robin Ingvarsson. Två nedslag, båda på sista hindret, i de två grundomgångarna i den inledande mästerskapsklassen - det var ingen bra början för Robin och hästen Huldas Karin, nyblivna silvermedaljörer på SM för juniorer.

ANNONS

- Första gången la jag in ett galoppsprång för mycket före sista hindret. Andra gången rättade jag till felet men hoppet blev för flackt och vi rev igen.

I finalklassen visade Robin att han kan bättre, två felfria rundor på en bana med hinder på 1,40, snäppet svårare än den första hoppningen. Felen från båda klasserna räknas och med sammanlagt 8 fel kom Varbergsekipaget på fjärde plats.

- Vi hade otur i första klassen men red upp oss från 13:e till fjärde plats, förklarade den 16-årige Varbergsryttaren.

Ännu ett Hallandsekipage kom på prisplats i finalklassen för juniorer. Angelica Augustsson och hästen Diddicoy delade femteplatsen med ett norskt ekipage. Angelica bor i Onsala men tävlar i nationella sammanhang för Halmstad.
ANNONS