Varbergs MTB-duo klara för VM och EM i mountainbike

Hugo Eliasson och Viggo Karlsson från Varberg blev i veckan uttagna till att VM och EM i mountainbike. Mästerskapen hålls i Österrike och Schweiz – med bara tre dagar mellan racen.

ANNONS
|

19-årige Hugo Eliasson och 18-årige Viggo Karlsson blev tillsammans med Samuel Örnborg, alla från Varbergs MTB, uttagna till Europa- och världsmästerskapen i mountainbike. Men ett brutit båtben tvingade Örnborg att ställa in och det blev i stället en duo som får representera Varberg.

– Det är himla kul att av så få personer som blir uttagna, jag tror det är tio totalt i truppen, så var tre varbergare. Det kommer ju från att vi har kunnat sporra varandra länge. Vi har varit jämna och kunnat tävla mot varandra varje träning, säger Hugo Eliasson.

Klubbkamraten Viggo Karlsson tillägger:

– Vi är fem-sex stycken som har tränat ihop sedan vi var små. Det gör ju jättemycket att träna med och tävla mot varandra. Framför allt har vi haft roligt ihop, vi är ett gött gäng.

ANNONS

Bara dagar mellan mästerskapen

Mountainbike-säsongen har, likt alla andra sporter, präglats av inställda eller förskjutna tävlingar. Med anledning av det sker VM och EM veckorna efter varandra. VM i Österrikes Leogang mellan den 7 och 11 oktober, och EM i Monte Tamaro i Schweiz mellan den 15 och 18 oktober.

– Det har varit en förkortad version av säsongen och vi har fått en lång grundträningsperiod från förra säsongen. Det har nog varit svårt för en del att träna på som vanligt, men jag tycker att det har gått bra för egen del. Jag har kunnat träna i lugn och ro och när det väl drog igång så har det gått väldigt bra, säger Eliasson.

Ung trupp från Sverige

Sverige representeras i år av en betydligt yngre trupp, där Eliasson nu har tagit klivet upp från juniormästerskapen till U23-mästerskapen medan Karlsson för första gången kör i juniorklassen.

– Det ska bli kul att få möta de lite äldre grabbarna nu. Och konkurrensen blir ju mycket större, säger Eliasson och Viggo Karlsson håller med:

– I Sverige kanske vi är 30 som startar och några i toppen är riktigt bra. Nu är det 130 som startar och 80 av dem är väldigt bra. Det är en jättestor del i det hela, att det är mycket mer folk.

ANNONS

Läs mer: Viggo Karlsson från Varberg tog SM-silver i mountainbike

ANNONS