Vinbergs Golfklubb har vuxit med tusentals medlemmar

Halland går mot strömmen i Golfsverige och är ett av endast tre distrikt där antalet medlemmar ökar. Orsaken till ökningen är att Vinbergs Golfklubb nästan fördubblade sin medlemsstock – och numera är en av landets största tack vare ett omdiskuterat greenfee-medlemskap.
– Vi marknadsför inte det medlemskapet i Halland för tanken är absolut inte att ”sno” medlemmar från andra klubbar, säger Andreas Lindahl.

ANNONS
|

Säsongen är igång på allvar för över en halv miljon golfande svenskar. Antalet aktiva spelare ökade stort under pandemin men har sakta men säkert minskat och planat ut de sista åren.

Under 2023 var det endast tre distrikt som ökade i antalet medlemmar. Stockholm ökade mest i antalet aktiva medlemskap med sina 10 procent (+13 790 medlemmar), tvåa på den listan är Halland med en ökning på 9 procent (+1 972 medlemmar). Trea är Östergötland med 2 procent (+ 784 medlemmar).

De sensationella siffrorna för just Halland beror till stor del på att Vinbergs Golfklubb på egen hand gick från 2 519 medlemmar till 4 575. En ökning på drygt 2 000 medlemmar under ett och samma år.

ANNONS

Hur är det då möjligt att lilla Vinbergs GK har så många medlemmar? Jo, för att kunna boka starttider på en bana måste du vara medlem i en golfklubb. Ett fullvärdigt medlemskap kostar flera tusen per år, vilket är bra om du vill och kan spela mycket golf under en säsong. Men mindre bra för de som endast spelar golf ett fåtal gånger.

Vinberg är en av klubbarna som satsat på ett så kallat greenfee-medlemskap, som gör det möjligt att spela på en bana till ett mycket billigare pris, dock endast vid ett högst begränsat antal tillfällen.

– Våra fullvärdiga medlemskap ökar för varje år. Sen har vi några olika medlemsformer som passar golfare som inte spelar så mycket men ändå vill kunna spela ibland och då betala greenfee. Den medlemskategorin ökade rätt kraftigt förra året, säger Andreas Lindahl, receptionist på Vinbergs Golfklubb.

De största golfklubbarna i Sverige

1. Happy Golfers, Stockholm, 31 957 medlemmar. (+ 12 732)

2. Cloud Golf Club, Stockholm, 31 926. (+ 2 041)

3. Ekholmsnäs Golf Lidingö, Östergötland, 12 219. (+ 563)

4. Bryttsätter Golfklubb, Östergötland, 11 358. (+ 1 999)

5. Norrköping Söderköping Golfklubb, Östergötland, 5 749.

6. Huvudstadens Golfklubb, Stockholm, 4 735.

7. Vinbergs Golfklubb, Halland, 4 575. (+ 2 005)

8. Landeryds Golfklubb, Östergötland, 4 238.

9. Öijared Golfklubb, Göteborg, 4 030.

10. Byxelkroks Golfklubb, Småland, 3 944.

Hallands största klubbar:

1. Vinbergs Golfklubb, 4 575.

2. Halmstad Golfklubb, 2 428.

Totalt antal medlemmar i Halland: 24 483 (+ 1 972)

Ökning från 2022 till 2023 inom parentes.

Källa: Svenska Golfförbundet

Ett fullvärdigt medlemskap i Vinbergs golfklubb kostar 6 400 kronor per år. Skillnaden blir tydlig när man jämför med klubbens billigaste greenfee-medlemskap som endast kostar 375 kronor.

– Vi anser att den typen av medlemskap är viktiga som en smidig och inte alltför kostsam ingång till golfen samt för att inte tappa golfare som av olika anledningar inte hinner spela så mycket golf under en period i livet.

ANNONS

– Hade det bara funnits fullvärdiga medlemskap för fler tusen kronor så hade Golfsverige tappat många golfare.

Kontroversiellt medlemskap

Klubben har i runda slängar 500 fullvärdiga medlemmar som spelar på klubben regelbundet. Resterande är greenfee-medlemmar från hela landet.

– Sen blir det förhoppningsvis fullvärdiga medlemmar i en klubb nära dem när de vill spela mer.

Fenomenet med greenfee-medlemskap har varit debatterat i Golfsverige de senaste åren då det finns de som menar att klubbar går miste om pengar.

– De medlemmar som bor hyfsat nära Halland tycker det är kul att besöka sin ”hemmabana” och kommer hit någon gång per år, ligger över på vårt hotell och betalar då greenfee.

Falkenbergs Golfklubb ökar

Hur ser det då ut för övriga golfklubbar i Falkenberg och Varberg när det kommer till medlemskap? HN har kollat läget med samtliga.

Björnhults Golfklubb ligger på drygt 750 medlemmar. Falkenbergs Golfklubb märkte i sin tur av en liten ökning när Ullared Flädje Golfklubb ett tag såg ut att gå i graven, men sedan återuppstod, samtidigt som man även fått en del nya golfare från Halmstadhållet.

– Vi har till och med ökat lite grann i år. Jag har inte de exakta siffrorna men vi går åt rätt håll. Säsongen har ju precis börjat så det hinner nog komma fler också så det ser bra ut, säger Micke Norman, klubbchef för Falkenbergs Golfklubb.

ANNONS

Nya Ullared Flädje Golfklubb har tappat

Efter några månaders ovisshet stod det klart att Nya Ullared Flädje Golfklubb skulle bildas och den drivs i ny regi med ett nytt upplägg. Klubben ligger i dagsläget på 300 medlemmar och räknar med att öka under årets gång.

– Det blev väl ett tapp när man la ner golfklubben förra året men sedan har vi återhämtat oss igen så vi ligger på en bra bas för ett första år. För att vara en hälsosam klubb med långsiktigt byggande vill man ju ligga någonstans mellan 600-800 medlemmar, säger Andreas Liebisch, ägare av Nya Ullared Flädje GK.

Han tillägger sedan:

– Det kommer nya hela tiden så vi är optimistiska över att vi ska komma upp i åtminstone 400 medlemmar i år.

Varbergs Golfklubb hade som mest 2 100 medlemmar förra året i september och är fler än det redan nu. Klubben har för tillfället ökat med 194 aktiva medlemmar jämfört med samma tidpunkt i fjol.

– Det känns jättebra och jättekul att det är så. Vi får se vad vi landar på men det brukar inte bli färre för varje år i alla fall, säger Peter Bengtsson, klubbchef för Varbergs GK.

Klosterfjordens Golfklubb har även de märkt av en liten ökning två år i rad.

ANNONS

– Nu ligger vi på mellan 500-600 medlemmar och det är ju en niohålsbana så det är väl okej siffror, säger Bengt Bylund som jobbar ideellt på kansliet.

Två klubbar i Varberg har också märkt av ett tapp

Harabäckens Golfklubb har i dag strax under 700 medlemmar. Vilket är drygt 40 färre än året innan.

– Vi har tappat lite medlemmar under våren om man jämför med samma period förra året, säger Stefan Åkfors som är tränare på klubben samt driver shoppen och butiken.

Han tillägger sedan:

– Det brukar fylla på med nya och folk som inte betalar förrän de börjar spela och det brukar ticka igång ganska bra när vi närmar oss juni.

Minskning för Hofgårds Golfklubb

Hofgårds Golfklubb i Rolfstorp har märkt av en liten minskning i antalet medlemmar jämfört med samma tidpunkt som i fjol. I dagsläget ligger man på drygt 600 medlemmar.

– Vi ligger lite under. Inga stora mängder men i alla fall så att man kan tolka det som att det är en skillnad i år, säger PG Peterson, ägare av Hofgårds GK.

Han berättar att marginalgolfarna kommer och går men att de som varit medlemmar under en lite längre tid är trogna i ur och skur.

– Pandemin höjde ju intresset för golfen men sedan gick det tillbaka till normalläge. Räntor och annat har gjort att folk tycker att det tar emot lite grann de sista två åren. Pengarna räcker inte riktigt till.

ANNONS

LÄS MER:Så mycket kostar det att spela golf i Falkenberg

LÄS MER:Bildextra: Här är alla golfbanor i Falkenberg

LÄS MER:Så mycket kostar det att spela golf i Varberg

LÄS MER:Bildextra: Här är alla golfbanor i Varberg

ANNONS