Varför Johan tappade kontrollen och blev spelberoende vet han inte, men behandlingen ger honom verktyg att stå emot. Spelmissbruk är klassad som en sjukdom.
Varför Johan tappade kontrollen och blev spelberoende vet han inte, men behandlingen ger honom verktyg att stå emot. Spelmissbruk är klassad som en sjukdom. Bild: Marcus Ericsson/TT

Spelmissbrukande pappan: ”Det bara rullade på”

Som mogen familjefar med fast jobb bar Johan på en hemlighet. Han spelade. Mycket.

ANNONS
|

När skulden nådde miljonstrecket kunde Johan inte hålla det hemligt längre. Han var tvungen att berätta om sitt spelmissbruk.

– I slutet tog jag blancolån med hög ränta, jag tänkte jag skulle vinna tillbaka det jag spelat bort.

Johan, som i verkligheten heter något annat, är en av dem som deltar i Varbergs kommuns grupp för spelmissbrukare. Varje vecka har han gått på möten, och han känner en stor lättnad.

– Det är skönt att prata med andra i samma situation. Jag fick själv välja om jag skulle ha enskild hjälp eller i grupp när jag kontaktade socialen.

På internet kickades spelandet igång

För egen del har Johan satsat pengar på spel sedan han var 18 år, men på den tiden fanns det inte nätspel utan man fick gå till en butik.

ANNONS

– Det var stryktipset och sådana saker, ofta med kompisar. Det handlade inte om stora summor och spelandet var till och från.

Men så kom spelen på internet och Johan drogs in. Han kan inte förklara varför, mer än att spelsajterna är mycket raffinerade när det gäller att ha kvar spelarna i sitt grepp.

– Det bara rullade på och summorna blev allt större. Det är alldeles för lätt att låna pengar, kreditbolagen kollar ingenting, det finns ingen spärr. Och spelbolagen tar inget ansvar för att hjälpa spelmissbrukare, den hjälpen som finns är bara löjlig. Det är bra när spelarna står på topp, sen när det går åt helvete så bryr de sig inte. Då är det vi som står där själva i slutändan.

Fick hjälp direkt

Främst har Johan spelat på bettingsajter, ofta om fotboll, hockey och andra bollsporter. När han till slut inte stod ut med sin situation kollade han i sin datorn.

– Det borde förtydligas på kommunens hemsida vart man vänder sig, det står bara om hjälp mot alkohol eller droger.

Det var genom Stödlinjen han fick tips om vart han skulle vända sig. Han ringde kommunen och fick hjälp direkt.

– Sedan gick jag och berättade för min chef som blev helt chockad, och sen till min sambo som hade anat problemet men inte förstått hur mycket pengar det handlade om.

ANNONS

Planerar starta förening i Varberg

Johan har tur, han har ett bra nätverk som stöttar honom, han klarar att betala igen lånen och blev direkt lotsad till en grupp där han känner sig trygg och får bra hjälp.

Nu är gruppens plan att också starta en ideell stödgrupp för spelberoende i Varberg.

– Det måste ju vara fler än vi sju i gruppen i Varberg som har problem med spelmissbruk? Jag tror att många drar sig för att ringa socialen om sitt missbruk, men vi skulle kunna lotsa dem rätt. Vi skulle också kunna ha egna möten, för många är det för långt att åka till Spelberoendes riksförbunds stödgrupper i Halmstad eller Göteborg.

Coronan ökar risken

Johan tror att coronan medför att spelmissbruket eskalerar.

– Att spela dämpar kortsiktige stress, ångest och tristess. Det är en flykt. Spelmissbruk är en sjukdom, som det är svårt att ta sig ur, man lever i en bubbla och lurar sig själv. Jag själv mådde väldigt dåligt när det var som värst. I dag mår jag bra och känner inget spelsug alls.

LÄS MER:Här är hjälpen för dem som spelat bort sitt liv

Det finns hjälp...

• Om du bor i Varbergs kommun, ring vuxenenheten 0340-88997.

° Bor du i Falkenberg kommun ringer du kommunens växel 0340-886000 och berätta vad du vill ha hjälp med.

° Spelberoende och anhöriga kan också söka stöd och hjälp hos till exempel Spelberoendes riksförbund och Stödlinjen.

ANNONS