Behandlingssekreterarna Linda Ågren och Marie Andersson råder alla som tappat kontrollen över sitt spelande att söka hjälp så snart som möjlig. Helst innan ekonomin havererat.
Behandlingssekreterarna Linda Ågren och Marie Andersson råder alla som tappat kontrollen över sitt spelande att söka hjälp så snart som möjlig. Helst innan ekonomin havererat. Bild: Annika Karlbom

Här är hjälpen för dem som spelar bort sitt liv

Skammen är värst. Många kan inte ens själva förstå hur de hamnat i sin mardrömssituation.
– Spelberoende är ett sjukdomstillstånd vi ser mycket allvarligt på, säger behandlingssekreterarna Linda Ågren och Marie Andersson.

ANNONS
|

Den egna ekonomin, kanske hela familjens, är körd i botten. Många spelberoende mår psykiskt dåligt och ångesten är stark. Självmordsrisken är högre än bland andra missbrukargrupper.

– Ofta söker många hjälp först när de står på yttersta kanten, vi hade önskat att de med spelberoende sökt hjälp tidigare, resonerar Linda och Marie som leder en spelmissbruksgrupp i Varberg sedan september.

– I den kan deltagarna stötta varandra. Många som upplever en stor skam undviker att prata om sin situation med andra. Omgivningen har ibland svårt att förstå, och tycker att det ju bara är att sluta att spela. Men spelandet påverkar vår hjärnas belöningssystem på samma sätt som vid alkohol och drogberoende. En del blir mycket beroende av kickarna, berättar Marie.

ANNONS

Deltagarna fick berätta vad för slags spelare de var

Från första januari 2018 är Sveriges kommuner skyldiga att hjälpa och stötta spelberoende som spelar om pengar. I Varberg har hjälpen till största delen erbjudits enskilt, men Marie och Linda anser att det finns fördelar med en grupp.

– Vi bestämde att vi ville prova att starta upp en grupp med material som var helt riktad mot spelberoende, tidigare hade vi använt material som mer inriktade sig på alkohol och drogberoende.

Gruppen startade i september. Vid första mötet fick deltagarna berätta vad de hette och vad för slags spelare de var, till exempel om det var betting, trav eller nätpoker de sysslat med.

– Mer behövde de inte berätta. Med tiden har de fått stort förtroende för varandra, säger Linda.

Tecken på spelberoende:

• Du tänker ständigt på spelande och hur du ska få pengar till ditt spelande.

• Du behöver spela om allt större summor för att känna spänning.

• Du spelar för att bedöva dina känslor och lindra symptom som skam, ångest eller nedstämdhet.

• Du känner dig irriterad och rastlös om du försöker dra ner på spelandet.

• Du försöker vinna tillbaka pengar du förlorat genom att spela mer.

• Du ljuger om ditt spelande för familj och vänner

• Du litar på att andra ska hjälpa dig med dina ekonomiska bekymmer, att skaffa fram pengar.

Gruppbehandlingen är uppdelad i tolv sessioner. Vid varje tillfälle får spelarna utföra uppgifter, ibland tillsammans med en annan eller med hela gruppen. Mellan varje gång får spelarna hemuppgifter.

– Det är en kognitiv behandling där de får verktyg för att klara olika situationer. Tanken med behandlingen är att utveckla nya sätt att både tänka och agera, att få nya strategier och färdigheter för att hantera sitt beroende, säger Linda.

Om du behöver spela om allt större summor för att känna spänning kan du vara inne på en farlig väg.
Om du behöver spela om allt större summor för att känna spänning kan du vara inne på en farlig väg. Bild: Karin Wesslén / TT

Spelsajter och sms-lån har lett till att spelmissbrukare i dag blivit mer sårbara.

ANNONS

– Idag när det finns internet är konsekvenserna hårdare. Det är en cynisk bransch, vi vet att spelbolagen letar upp storspelare när dessa fått vinst för att locka dem att spela vidare. Ofta tar det tid att plocka ut vinsten, så spelaren ger upp och fortsätter att spela tills vinsten är slut. Ibland blir spelarna lockade med resor och presenter för att fortsätta, säger Marie.

Vården missar ställa frågan

50-60 procent av spelmissbrukarna har en samsjuklighet, en psykisk sjukdom.

– Vi tror att vården missar många med spelproblem då man inte frågar efter det. Människor som uppger psykisk ohälsa får frågan om alkohol- eller narkotikaproblem men man glömmer nog att fråga om de har spelproblem.

Marie och Linda önskar att det skulle vara att ställa den frågan.

– Men det är säkert för att man inte har rutinen, man tänker inte på det.

LÄS MER:Spelmissbrukande pappan: ”Det bara rullade på”

Det finns hjälp...

• Om du bor i Varbergs kommun, ring vuxenenheten 0340-88997.

° Bor du i Falkenberg kommun ringer du kommunens växel 0340-886000 och berätta vad du vill ha hjälp med.

° Spelberoende och anhöriga kan också söka stöd och hjälp hos till exempel Spelberoendes riksförbund och Stödlinjen.

ANNONS