Från den politiska ledningen fanns tidigt ett önskemål om ett landmärke för Varberg och efter en arkitekttävling föll valet på Våga, skriver insändarskribenterna.
Från den politiska ledningen fanns tidigt ett önskemål om ett landmärke för Varberg och efter en arkitekttävling föll valet på Våga, skriver insändarskribenterna. Bild: Hanna Brunlöf Windell

Ett vågat torn med livsviktigt innehåll

Nu får Varberg en stabil och säker vattenleverans, ett torn som ska stå i minst 100 år. Vackert, fult eller bara grått? En sak är säker, det syns!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS

Svar

på ”Sänker ni taxan igen när notan är betald?”, ”Projekthysteri i Varberg”, med flera.

Vackert eller fult? Det viktigaste är på insidan, vårt värdefulla dricksvatten.

När Varberg växer behöver vi bygga ut för att fortsätta leverera vatten till befintliga och nya kunder. När vårt nya vattentorn Våga nu står och blickar ut över Varberg så har vi fem gånger så stor reservkapacitet för dricksvatten. Ett torn som redan innan det kommit på plats väckt intressanta diskussioner, inte minst kring den ovanliga utformningen.

Vivab har fått kritik för de kraftiga kostnadsökningarna och vi förstår att det väcker reaktioner. Vi vill här förtydliga att en stor del av kostnadsökningen beror på kraftiga prisökningar på material och förseningar som uppstod under pandemin. Ökningen beror även på att vi i dialog med entreprenören, en bit in i projektet, bytte byggmetod för att få till Vågas unika form. För att få kontroll på ökningen såg Vivab över projektets förutsättningar, tog fram en ny budget och tecknade ett nytt avtal med entreprenören. Slutkostnaden blir nu något lägre än den reviderade budgeten på 500 miljoner och hamnar på cirka 480 miljoner.

ANNONS

Våga är en av många investeringar som Vivab gör för att du som kund ska få ditt dricksvatten i kranen och ditt avloppsvatten renat. Alla påverkar taxan men är nödvändiga för att säkra vårt vatten för kommande generationer. Hela Sverige står inför stora utmaningar med åldrande infrastruktur för vatten och avlopp och ett högt kostnadsläge. Dricksvattnet kommer överlag att bli dyrare.

Skulle vi ha byggt ett traditionellt torn i stället för ett landmärke? Från den politiska ledningen fanns tidigt ett önskemål om ett landmärke för Varberg och efter en arkitekttävling föll valet på Våga. Kostnadsbedömningar inför byggstart visade då inte på några större skillnader jämfört med en mer traditionell form. En rund form hade dessutom krävt större ingrepp på Bastekullen.

Nu får Varberg en stabil och säker vattenleverans, ett vågat torn som ska stå i minst 100 år. Vackert, fult eller bara grått? En sak är säker, det syns!

Henrik Petzäll

vd Vivab

Peter Sjöholm (M)

ordförande Vivab och Varberg Vatten AB

Lennart Isaksson (S)

vice ordförande Varberg Vatten AB

LÄS MER:Sänker ni taxan igen när notan är betald?

LÄS MER:Projekthysteri i Varberg

ANNONS