Om frågan gäller myndighetsutövning eller tillämpning av lag följer det också av grundlag att nämnden inte får blanda sig i beslutsfattandet, skriver Sven Andersson (M).
Om frågan gäller myndighetsutövning eller tillämpning av lag följer det också av grundlag att nämnden inte får blanda sig i beslutsfattandet, skriver Sven Andersson (M). Bild: DGP dickgillberg.se

Insändare: Man kan inte strunta i lagen – nämnden får inte ändra delegerade beslut

Ingemar Ericsson får ha vilken personlig uppfattning han vill men seriösa politiker har i sitt arbete att förhålla sig till de lagar och regelverk som råder, skriver Sven Andersson (M).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Svar

på ”Bevilja Ville Nilsson fortsatt assistans”

I en insändare ger Ingemar Ericsson (24:7) uttryck för att han inte delar socialnämndens uppfattning om att nämnden inte kan överpröva beslut som den delegerat till tjänstemän.

Ingemar Ericsson får ha vilken personlig uppfattning han vill men seriösa politiker har i sitt arbete att förhålla sig till de lagar och regelverk som råder.

Faktum är att ett beslut som fattats med stöd av socialnämndens delegation får som utgångspunkt inte återtas eller ändras av nämnden.

Om frågan gäller myndighetsutövning eller tillämpning av lag följer det också av grundlag att nämnden inte får blanda sig i beslutsfattandet.

ANNONS

I Statens offentliga utredningar 2015:34 står det på sidorna 244-245:

”Delegering innebär att befogenheten att fatta beslut överlämnas. Det delegerade beslutet fattas sedan på styrelsens respektive nämndens vägnar. Delegaten har emellertid det fulla ansvaret för handläggning och beslutsfattande i de ärenden som delegationen omfattar. Det innebär att delegaten tar det fulla ansvaret för det konkreta beslutet och att den delegerande inte får gå in i ett beslut som har fattats till följd av delegation”.

I 12 kapitlet andra paragrafen i Regeringsformen står det:

“Ingen myndighet, inte heller riksdagen eller en kommuns beslutande organ, får bestämma hur en förvaltningsmyndighet i ett särskilt fall ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller mot en kommun eller som rör tillämpningen av lag”.

Ingemar Ericsson anför att delegerade beslut har ändrats vid ett flertal tillfällen.

Enligt förvaltningslagen kan dock en delegats beslut ändras om det till exempel är felaktigt eftersom det tillkommit nya omständigheter med mera.

Inget av detta är tillämpligt i det fall som Ingemar Ericsson anför, ett fall där Förvaltningsrätten givit Varbergs kommun rätt. Han tror väl inte på fullt allvar att en politisk nämnd kan överpröva ett domstolsbeslut?

Om man inte gillar en lag betyder det inte att man kan strunta i den eller låtsas som att den inte finns.

ANNONS

Det gäller för oss alla, även för Ingemar Ericsson!

Sven Andersson (M)

ordförande socialnämnden

LÄS MER:Bevilja Ville Nilsson fortsatt assistans

ANNONS