Nämnden har alltså möjlighet att upphäva ett delegationsbeslut genom att ta upp det till prövning och besluta om att ändra eller ogiltigförklara beslutet, skriver Ingemar Ericsson (24:7).
Nämnden har alltså möjlighet att upphäva ett delegationsbeslut genom att ta upp det till prövning och besluta om att ändra eller ogiltigförklara beslutet, skriver Ingemar Ericsson (24:7). Bild: Annika Karlbom

Ska vi leta hinder eller möjligheter för att bevilja assistans?

Några konkreta exempel på fall där en politisk nämnd i Sverige har upphävt ett delegationsbeslut.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Svar

på ”Man kan inte strunta i lagen – nämnden får inte ändra på delegerade beslut”

Sven Andersson (M) hävdar att en nämnd inte kan ändra ett delegerat beslut. Han har fel. I Kommunallagen, 6 kap. 40 § – Inskränkning i delegationsbeslut, står att läsa:

"En nämnd får alltid besluta i ett ärende som har delegerats, även om delegaten ännu inte har fattat beslut i ärendet."

Denna paragraf ger en nämnd rätt att ingripa innan ett delegerat beslut fattas, men den implicerar också nämndens övergripande kontroll över beslut som fattas i dess namn.

Nämnden har alltså möjlighet att upphäva ett delegationsbeslut genom att ta upp det till prövning och besluta om att ändra eller ogiltigförklara beslutet.

ANNONS

Här är några konkreta exempel på fall där en politisk nämnd i Sverige har upphävt ett delegationsbeslut:

1. Bygglov i Danderyd (2017)

I Danderyds kommun upphävde byggnadsnämnden ett delegationsbeslut om ett bygglov. En tjänsteman hade gett bygglov till en fastighetsägare, men när grannar överklagade beslutet och nämnden granskade ärendet, fann de att beslutet inte var förenligt med detaljplanen. Därför valde nämnden att upphäva delegationsbeslutet och stoppa bygget.

2. Socialnämnden i Skellefteå (2019)

I Skellefteå kommun upphävde socialnämnden ett beslut som fattats av en tjänsteman gällande försörjningsstöd. En överklagan gjordes av den enskilde som fått avslag på sin ansökan. Nämnden ansåg att tjänstemannens bedömning varit felaktig och att det fanns skäl för att ompröva beslutet. Därmed upphävdes delegationsbeslutet och personen beviljades försörjningsstöd.

3. Skolbeslut i Malmö (2021)

I Malmö upphävde utbildningsnämnden ett beslut fattat av en rektor om att stänga av en elev på grund av ordningsproblem. Rektorn hade fått befogenhet att fatta beslut på delegation, men när föräldrarna överklagade beslutet, bedömde nämnden att åtgärden var för drastisk och valde att upphäva beslutet.

Ska vi leta hinder eller ska vi leta möjligheter för att ge en rullstolsbunden och rörelsehindrad pojke assistans? Naturligtvis ska vi leta möjligheter! Bevilja Assistans!

Ingemar Ericsson (24:7)

ANNONS

LÄS MER:Man kan inte strunta i lagen – nämnden får inte ändra delegerade beslut

ANNONS