Singel i Sverige-Helén om ökade ensamheten: ”En stor utmaning”

Sedan början av 2000-talet har Helén Andersson anordnat träffar och fester för singlar. Men att hjälpa människor att hitta en partner är inte Varbergsentreprenörens huvudsyfte – hon vill bryta den ofrivilliga ensamheten.
– Man kan ju faktiskt rädda en människas liv, säger Helén.

ANNONS
|

När Helén Andersson höll i en stor fest för över 20 år sedan väcktes idén om att arrangera träffar för singlar.

– Detta var före internet så jag gav mig ut på krogarna och letade singlar. Då gjorde jag långa listor med namn och adresser för att därefter skriva brev till dem. Sedan växte och växte det, säger hon.

Det var startskottet för organisationen ”Singel i Sverige”, som sedan dess har arrangerat träffar och aktiviteter för tusentals personer från hela landet.

Men även om Helén uttryckligen vänder sig till singlar, är hennes övergripande mål ett annat: Att hjälpa människor att bryta ofrivillig ensamhet.

ANNONS

Pandemin problematisk

Ensamhet är ett brett begrepp och orsakerna till varför man känner sig ensam kan vara flera, menar Helén.

– Det kan handla om en inre och existentiell ensamhet som alla människor kan känna då och då, oavsett vem man är. ”Vem är jag?” och framför allt ”Duger jag?” Den frågan tror jag väldigt många ställer sig ibland.

– Men också när man blir lämnad efter en lång relation och plötsligt är helt ensam. Eller nu under pandemin då många har jobbat hemma och blivit alltmer deprimerade och passiva, det är också en ofrivillig ensamhet.

Att ensamheten tycks ha blivit mer utbredd under pandemin bekräftas av en rapport från Folkhälsomyndigheten. När samhället stängde ner och social distansering blev vardag ökade den upplevda ensamheten bland personer 70 år och äldre, enligt flera studier som återges i rapporten. Men även bland universitets- och högskolestudenter blev ensamhetskänslor vanligare, och flera organisationer vittnar om att den psykiska ohälsan bland deras målgrupper förvärrades på grund av ökad ensamhet.

”Kan rädda liv”

Forskning visar att män, låginkomsttagare, arbetslösa och storstadsbor är mer ensamma än andra, men också att den ofrivilliga ensamheten finns i alla samhällsgrupper. Och det stämmer väl överens med Helén Anderssons erfarenheter.

– Jag har sett allt under de här åren, ingenting är konstigt för mig längre. Alla sorters människor har sökt sig till mig. Jag har ingen speciell målgrupp utan det är människor som är ensamma.

ANNONS

– På mina stora evenemang på 200-300 personer har det varit folk mellan 23-82 år som haft jättekul tillsammans. Så vill jag att det ska vara, det ska vara blandat och glädje.

Att bryta sin sociala isolering kan vara svårt, och enligt Helén är det inte ovanligt att ensamma människor själva skapar barriärer som hindrar dem från att träffa andra. Att vilja och våga är ofta en stor utmaning.

– Ibland ringer de mig fem gånger innan de vågar komma på en träff. Sedan, när de tagit steget över tröskeln, har de fått ett nytt liv. Det tar verkligen i mig, jag blir så lycklig och så glad då. Man kan ju faktiskt rädda en människas liv, det vet jag, säger Helén, och ger ett exempel.

– En gång fick jag ett mejl av en man som precis blivit lämnad och förlorat sitt jobb. Han skrev att han inte orkade mer och kände sig tvungen att ta sitt liv. Jag ringde upp honom och bjöd honom på vår stora Cinderella-resa, och han kom. Sedan ordnade hans liv upp sig. Jag glömmer aldrig det.

Hälsan kan påverkas

Förutom en ökad risk för livsleda visar forskning att ofrivillig ensamhet ökar risken för en mängd fysiska åkommor, bland annat högt blodtryck och inflammationer. Det kan i sin tur leda till hjärtinfarkt, stroke och demens. Enligt en omfattande amerikansk studie är sannolikheten att dö i förtid hela 50 procent större för ensamma än för personer med ett väl fungerande socialt nätverk.

ANNONS

På det psykologiska planet kan ensamhet påverka kognitiva förmågor som minne och koncentration, samtidigt som risken för depression också ökar.

För att minska problemet med ofrivillig ensamhet kan inte hela ansvaret vila på individen, menar Helén Andersson. Samhället och omgivningen måste också ta ansvar.

– Det gäller för alla medmänniskor att orka och vilja få folk att öppna upp sig. Jag hoppas att fler kommer jobba med riktiga träffar och att fler öppnar upp sig, för det kan berika ens liv så mycket, säger Helén.

– Vi behöver varandra på alla möjliga sätt. För att föda barn, må bra, ge varandra kunskaper, få kramar och klappar. Men jag tror att antalet singlar kommer öka, så det blir en stor utmaning i framtiden.

LÄS MER:”Alla behöver inte vara Pernilla Wahlgren”

LÄS MER:Att vara singel i coronatid är en extra utmaning

LÄS MER:Singelpromenad för ensamma hjärtan i Varberg

LÄS MER:De vill få till träffar med hjälp av promenader

ANNONS